ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2013 Pazartesi 00:58

Nihat Hatipoğlu'ndan İranlı din adamına cevap

Nihat Hatipoğlundan İranlı din adamına cevap

"Su içmek orucu bozmaz" diyen İranlı din adamına en anlamlı tepki Nihat Hatipoğlu'ndan geldi.


Türkiye'de Antikapitalist Müslümanlar'ın lideri olan İhsan Eliaçık gibi, "dinde reform" adıyla yapılan birçok aykırı çıkışın bir benzeri de İran'da yaşanıyor.

"SU İÇMEK ORUCU BOZMAZ"

Son olarak Ayetullah Beyat Zencani, "Oruç tutup fakat susuzluğa dayanamayanlar, susuzluklarını giderecek kadar su içebilirler. Böyle bir durumda oruç bozulmaz ve kaza yapmaya da gerek yoktur" şeklinde bir fetva verdi. Tartışmalara neden oldu.

NİHAT HATİPOĞLU'NDAN CEVAP

Bu çıkışı Türkiye'de birçok din adamı yorumladı. Son olarak ise Nihat Hatipoğlu, sunduğu Ramazan programında konuştu. Seyircilerine "Ne yapıyorsunuz, gülüyorsunuz tabi" dedi

GAYRİ CİDDİ, SAYGISIZ..

İranlı imama bir tepki de Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman'dan geldi. Yaman, açıklamayı gayrı ciddi ve saygısız bulduğunu söyledi.

 Oruç konusunda en az bilgiye, kültüre sahip olan kişinin bile orucun imsak olduğunu bildiğini belirten Yaman, "Yani yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak olduğunu, bir lokmanın ya da bir yudumun onu bozacağını bilir. Orucun zamanını ve mahiyetini açıklayan Bakara suresinin 187. Ayeti, tan yeri ağarıncaya yani imsak vakti diye bildiğimiz şafak sökümüne kadar yenilip içilebileceğini ama bundan sonra güneş batıncaya kadar ne miktarda olursa olsun hiçbir şeyin yenilip içilemeyeceğini ortaya koymuştur. Hz. Peygamber'in tuttuğu ve Müslüman'lara öğrettiği oruç işte bu oruçtur. Tarih boyunca Müslüman'lar da hiçbir aykırı yorum olmaksızın bu şekilde oruç tuta gelmişler yani bilinçli içilen bir damla suyun bile orucu bozacağı konusunda icma etmişlerdir" diye konuştu.

Yaman, miktarı ne kadar az olursa olsun, susuzluğu gidermek için içilen suyun orucu bozmayacağını söylemenin, hem açık bir bilgisizlik hem de büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti.

İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani, susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağını öne sürmüştü.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER