ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 17:19

Libya'da kangrenden dolayı kesilecek olan bacağı Türkiye'de kurtardılar

Libyada kangrenden dolayı kesilecek olan bacağı Türkiyede kurtardılar

Libya'da kangrenden dolayı kesilecek olan bacağı Türkiye'de kurtardılar


Libya'da yaşayan kalp ve damar tıkanıklığı hastası bir kadın Libya ve Avrupa'da aradığı şifayı Türkiye'de buldu. Kalp ve damar tıkanıklığı hastalığına yakalanmış olan Fathıa Amadı (55) önce Libya'daki hastanelere gitti. Burada doktorlar tarafından kangren olma aşamasına gelmiş olan “rahatsızlığından kurtulması için mutlaka sağ bacağının kesilmesi lazım” teşhisi kondu. Ancak, Amadı yılmadı ve ümidini Türkiye'de aramaya başladı. Türkiye'de de pekçok sağlık merkezine giden 6 çocuk annesi Amadı en son Gebze'de bulunan Medicalpark Hastanesi'ne gitti. Hasta kadın burada çeşitli sağlık kontrollerinden geçti. Burada doktorların teşhisine göre hastanın bacağının kesilmesine gerek kalmadan sağlığına kavuşturulması yönünde tedavi uygulanmasına karar verildi.

TERLİK DAHİ GİYEMİYORDU

Yapılan Kontrollerde sağ bacak damarlarının tıkandığı tespit edildi. Daha önceden 3 defa anjiyografi olan ve defalarca hastaneye kaldırılan Amadı’nin tedavi sürecinde hiçbir gelişmeye rastlanmadı.
Her geçen gün morarma ve şişmeler artmaya başladı. Hareket edemez ve terlik bile giyemez hale gelen Amadı tedavisi için gittiği gerek yurtiçi gerek yurtdışı hastanelerde bacağının kesilmesinden başka bir çözüm olmadığını öğrendi. Bacağını kaybetmek istemeyen ve sağlık kuruluşlarını araştıran Amadı Medical Park Gebze Hastanesine ulaştı.
Medical Park Gebze Hastanesine getirilen Amadı’yi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mert Dumantepe, Kardiyoloji Uzmanları Uzm. Dr. Burak Teymen ve Uzm. Dr. Wesam Salha tarafından kontrol edildi.

TÜM DAMARLARI TIKALIYDI


Yapılan muayene ve girişimsel işlemler ile ilgili bilgi veren; Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mert Dumantepe tedavi süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
” Bacak ağrısı şikâyeti ile gelen hastamızın ayak bileklerinden nabız alınmıyor ve tüm bacağı soğuk durumdaydı. Bacağına daha önceden yapay damarla bypass yapılmış olan hastamıza atardamar Doppler Ultrasonu istedik. Doppler sonucu tahmin ettiğimiz gibi geldi, hastanın hem kendi damarı hem de daha önce ameliyatla takılan yapay damar tamamen tıkanmıştı. Hastanın bacağına yapılabilecek bir girişim şansı olup olmadığını öğrenmek için ekip arkadaşlarımdan Anjiografi yapmasını rica ettim. Hastanın bacağına yönelik yapılan anjiografide kasıktan ayak bileğine kadar tüm damar segmentlerinin tıkalı olduğunu gördük. Bacağı sadece kılcal damarlar besliyordu ve kısa bir süre içinde bu kılcal damarlarında tıkanması ile hasta bacağını kaybedecekti. Zaten gittiği başka merkezlerde hastaya hiçbir şansının olmadığı ve bacağının kesilmesi gerektiği söylenmişti. Kardiyoloji uzmanı arkadaşım birlikte uzun zamandır bu şekilde tıkalı damarları en son teknoloji cihazlar ve kateterler yardımı ile açıp hastaların bacaklarının kesilmesini engelliyoruz. Birlikte yaptığımız değerlendirmeden sonra hastaya bir şans vermemiz gerektiğine karar verdik.”

TÜNEL AÇILDI, HASTANIN KAN DOLAŞIMI HIZLANDI

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Mert Dumantepe 3 saat boyunca süren radoaktif maddeler içeren bir ortamda yapılan müdahale sonrasında hastanın daha önceden kesilmek üzere teşhisi konulan bacağında yeniden kan dolaşımının sağlanarak hastanın kurtarıldığını ifade etti.

BACAĞI KURTULAN KADINDAN TEŞEKKÜR
Öte yandan Fatıa Amadı (55) ise; “Daha önceden hem Libya'da hem de Avrupa'da bazı hastanelere gittitm. Ancak gittiğim tüm doktorlar mutlaka bacağımın kesilmesi gerektiğini söylediler. Ama, ben şifa bulmak amacıyla Türkiye'ye daha sonra da Gebze Medicalpark Hastanesi'ne geldim. Doktorlarımın müdahalesi sonrasında şimdi çok iyiyim. Onlara teşekkür ederim” diye konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER