ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 Salı 19:36

Kırmızı alarm! 5 ilçe 10 mahalle karantinaya alındı

Kırmızı alarm! 5 ilçe 10 mahalle karantinaya alındı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mavidil hastalığı sebebiyle Kocaeli’nde 8 küçükbaş hayvanın öldüğünü açıkladı.


Gebze, Kandıra, Kartepe, Derince ve İzmit ilçelerindeki bazı hayvanlarda mavi dil hastalığı görülmesi üzerine karantina başlatıldı.

Bakanlık, bazı basın yayın organlarında “Kocaeli’nde Mavidil hastalığından çok sayıda hayvanın zarar gördüğüne dair” haberlere ilişkin, “Kocaeli ilinde görülen Mavidil hastalığı ile ilgili olarak, resmi kayıtlarımıza göre 8 küçükbaş hayvanın öldüğü tespit edilmiştir. Kocaeli’nde görülen hastalık mihrakları ve çevrelerinde bulunan 9 bin küçükbaş hayvan aşılanmış olup, risk bazlı aşılamalar devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

SİVRİSİNEKLE BULAŞIYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son günlerde bazı basın yayın organlarında “Kocaeli’nde Mavidil hastalığından çok sayıda hayvanın zarar gördüğüne dair” haberler yer almıştır. Mavidil hastalığı ilk olarak 30 Mayıs 2014 tarihinde Yunanistan’da, daha sonra 15 Temmuz 2014 tarihinde Bulgaristan’da çıkmıştır. Yunanistan ve Bulgaristan’da görülen hastalık, İtalya ve Romanya’ya da yayılmıştır. Sivrisineklerle bulaşan Mavidil hastalığı 12 Ağustos’ta ülkemizde Kırklareli ili, Kofçaz ilçesi, Karaabalar köyünde görülmüştür” denildi.

Mavidil hastalığına karşı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretildiğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mavidil hastalığının yayılmasının engellenmesi için Marmara bölgemizde bulunan toplam 980 bin baş küçükbaş hayvan aşılanmıştır. Hastalıkla mücadele amacı ile aşılamanın yanında, kordon ve karantina tedbirleri uygulanmakta, sivrisinek mücadelesi yapılmaktadır. Kocaeli İlinde görülen Mavidil hastalığı ile ilgili olarak, resmi kayıtlarımıza göre 8 küçükbaş hayvanın öldüğü tespit edilmiştir. Kocaeli’nde görülen hastalık mihrakları ve çevrelerinde bulunan 9 bin küçükbaş hayvan aşılanmış olup, risk bazlı aşılamalar devam etmektedir. Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili tüm tedbirler alınmış olup hastalık mihraklarında kordon ve karantina uygulanmaktadır.”

5 İLÇE 10 MAHALLE

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Gebze Tepemanayır, Ahatlı, Yağcılar, Kandıra Pirceler, Kurtyeri, Derince Karagöllü/Bıçakçılar, Çavuşlu/Çal, Kartepe Ketenciler, İzmit Akmeşe/Sultaniye ve Zeytinburnu mahallelerindeki hayvanlarda hastalık şüphesine rastlandığı belirtildi.
Pendik Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanların bazı numuneler aldığı ifade edilen açıklamada, hayvanlara mavi dil hastalığı teşhisi konulduğu bildirildi.
Bunun üzerine çeşitli önlemler alındığını aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Öncelikle hastalık görülen mahallere giriş çıkışlar yasaklanmıştır, ikinci emre kadar karantina uygulanmaktadır. Köylerde mavi dil hastalığı hakkında bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Mavi dil hastalığına karşı aşılama faaliyetlerine devam edilmekte, gebe ve hastalık bulaşmış hayvanlara aşılama yapılmamaktadır."

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER