ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Ocak 2018 Pazartesi 17:54

Kıbrıs şehitlerine 54 yıl sonra cenaze töreni

Kıbrıs şehitlerine 54 yıl sonra cenaze töreni

Kıbrıslı Rumlar tarafından katledilen ve kimlikleri ailelerinden alınan DNA örnekleri sayesinde belirlenen 8 şehit için cenaze töreni düzenlendi.


Kıbrıs'ta, Rumlar tarafından 1964 yılında katledilen ve Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarıyla kimlikleri tespit edilen 8 şehit için cenaze töreni düzenlendi.

Rumlar tarafından şehit edilen Hüseyin Cemal, Mustafa İsmail, İsmail Mustafa, Mehmet Ali Ömer, Mehmet Hasan, Ömer Hasan, Bayram Hasan ve Ayşe Hasan'ın kimlikleri Kayıp Şahıslar Komitesinin yaptığı araştırmalar sonucu ailelerinden alınan DNA örnekleri sayesinde belirlendi.

Şehitlerin cenazeleri, Tekke Bahçesi’nde kılınan namazın ardından düzenlenen askeri törenle defnedildi.

Tören sırasında duygulu anlar yaşayan bazı şehit yakınları gözyaşı döktü.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan törende yaptığı konuşmada, vatanı uğruna mücadele eden şehitlerin canlarını bu topraklara armağan ettiğini söyledi.

Rumların Kıbrıs'ta 54 yıl önce yaptığı ilk katliamın Ayvasıl köyünde gerçekleştiğini anımsatan Benan, Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarıyla bulunan kayıpların bugün defnedildiğini, ailelerin bu sayede 54 yıl sonra yakınlarının mezarlarını ziyaret edebileceklerini vurguladı.

Rumlar, 1963 yılında Kıbrıslı Türklere karşı silahlı saldırılar başlatmış ve bu olaylar adada toplumlar arası çatışmaların başlangıcı olarak görülmüştü. Ayvasıl köyünde Rumların toplu katliamına uğrayan 19 kişi şehit edilmişti.

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi, 1963-1974 yıllarında kayıp olarak listelenen şahısların naaşlarının gömüldükleri yerlerden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve yakınlarına iade edilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Komitenin Kıbrıs'ta devam eden çalışmalarında bugüne kadar 2 bin 1 kayıptan yaklaşık 700'ünün naaşı bulundu.


KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER