ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 13:24

İzmir'de bu şarkı yasaklandı!

İzmirde bu şarkı yasaklandı!

Son yıllarda birçok gencin ölümüne sebep olan uyuşturucu madde bonzai ile aynı ismi taşıyan şarkıya İzmir Valiliği’nden yasak geldi.


Sentetik uyuşturucu maddesi bonzai ile aynı ismi taşıyan "Elimde patladı bonzai" şarkısının umuma açık yerler ile kapalı ve açık alanlarda yapılan düğün nişan, konser gibi etkinliklerde çalınması yasaklandı.

Özellikle düğün ve eğlence mekanlarında sıkça çalınan şarkının yasaklanması için bir süredir girişimlerde bulunan İzmir Valiliği kararı ilan edecek. Yasak kararına uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. (3) Maddesi uyarınca yasal işlem yapılacak.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, “İzmir’de umuma açık yerler ile kapalı ve açık alanlarda yapılan düğünlerde çalınan bonzaiyi çağrıştıracak ‘Elimde patladı bonzai’ isimli şarkının maddenin kullanımını yaygınlaştıracak ve çağrıştıracak içeriği olması üzerine, kanunun valiliğe vermiş olduğu yetki çerçevesinde kamu güvenliğini, esenliğini, toplumun huzurunu sağlama noktasında bir karar aldık. Şarkının umuma açık yerlerde kapalı ve açık alanlarda söylenmesini bize tanınan yetki çerçevesinde yasakladık” dedi.

DÜĞÜNLERDE ARTIK ÇALINMAYACAK

Konuyla ilgili İHA’ya açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Mustafa Toprak, uzun süredir ilin tüm kurumlarıyla birlikte talebi azaltıcı çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Özellikle İzmir’de umuma açık yerler ile kapalı ve açık alanlarda yapılan düğünlerde çalınan bonzaiyi çağrıştıracak ‘Elimde patladı bonzai’ isimli şarkının maddenin kullanımını yaygınlaştıracak ve çağrıştıracak içeriği olması üzerine, yapmış olduğumuz araştırma neticesinde böyle bir olgunun gerçeğe yakın ve etkili olabileceğini düşünerek, bu konuda kanunun valiliğe vermiş olduğu yetki çerçevesinde kamu güvenliğini, esenliğini, toplumun huzurunu sağlama noktasında bir karar aldık. Ve ilimiz sınırları içerisinde ‘Elimde patladı bonzai’ adlı şarkının umuma açık yerlerde kapalı ve açık alanlarda söylenmesini bize tanınan yetki çerçevesinde yasakladık. Bunu kısa zamanda ilan edeceğiz. İlanla birlikte bu karara aykırı davrananlar konusunda da kanunun öngördüğü gerekli idari para cezaları da tahakkuk ettirilmiş olacak” dedi.

Hedeflerinin bonzai ve uyuşturucunun gelmiş olduğu noktada uyuşturucu madde kullanımını özendirecek mahiyetteki tüm katkı sağlayan noktaları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen İzmir Valisi Mustafa Toprak, oluşan ortak fikirle ‘bonzai’ şarkısının ismiyle ve içeriğiyle insanların ölümüne kadar giden bir noktada çağrıştırma yaptığı kanaatine varıldığını kaydetti.

“KARARA UYMAMANIN CEZASI 189 TL”

Yasak kararına uymayanlar konusunda da yasal işlem yapılacağını aktaran Vali Toprak, sözlerine şöyle devam etti: “Kabahatler Kanunu’na göre yani valilik tarafından çıkarılan genelgelere uymamanın cezası şu anda 189 TL civarındadır. Ki bu zaman içerisinde katsayılara bağlı olarak artıyor. Önemli olan para cezasının yüksekliği ya da düşüklüğü değil bu konuda toplumumuzu rahatsız edecek ve toplumdaki çocuklarımızı teşvik edecek özellikteki bir olumsuzluğu gidermektir. Umuyoruz ki toplum bunu algılamış ve farkına varmış olur. Gençlerimizi de bu çağrıştırıcı şarkı ile al benilerden uzak tutmuş oluruz. Rakam çok da önemli değil. Burada önemli olan olumsuz bir algıyı olumlu noktaya getirebilmektir. Çocuklarımızın düşeceği olumsuz koşulları daha iyi şartlarda, daha düzgün ortamlarda hayatını idame ettirmesini gerçekleştirmektir. İfade ettiğim gibi aykırı gelenlere karşı verilebilecek ceza 189 TL’dir.” 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER