ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Mart 2014 Salı 15:16

İstanbul'da en çok tercih edilen hangisi?

İstanbulda en çok tercih edilen hangisi?

İstanbul'da Ulaşım ve Trafik Anketi İstanbulluların şehir içindeki ulaşımda en fazla tercih ettiği aracı ortaya çıkardı.


Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul'da Ulaşım ve Trafik Anketi sonuçlarına göre, İstanbullular'ın yalnızca yüzde 3'ünün şehir içi yolculuklarında deniz ulaşımını kullanabildiğini, en fazla tercih edilen ulaşım aracının ise yüzde 21 ile otobüs olduğunu belirtti.

BAU Ulaştırma Mühendisliği tarafından GSM operatörlerinin desteğiyle İstanbul'da ikamet eden 9 bin 342 kişinin katılımıyla hazırlanan "İstanbul'da Ulaşım ve Trafik Anketi"nin sonuçları, üniversitenin Beşiktaş Kampüsü'nde düzenlenen toplantıda açıklandı.

Anketin sonuçlarını paylayan Ilıcalı, yerel seçimler yaklaşırken belediye başkan adaylarının açıklamalarında İstanbul'un en önemli sorunu ulaşım ve trafiğin önemli yer tuttuğunu, her adayın bu konuda farklı çözüm önerileri bulunduğunu söyledi.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü olarak, trafiğin içinde olan İstanbul halkının tercih ve önerilerini alarak, bu bilgilerin gerek adaylar gerek kamuoyuyla paylaşılmasının çok yararlı olacağını düşündüklerini ifade eden Ilıcalı, başta GSM operatörleri aracılığıyla bir hafta gibi kısa sürede anketin 2 milyon civarı akıllı telefon kullanıcısına ulaştırıldığını kaydetti.
Ankete 9 bin 342 kişinin cevap verdiğini belirten Ilıcalı, "Kullanıcılar tarafından verilen cevapların incelenmesinden önemli sayıda kişinin hafta içi zirve saatte yoğun trafikte araç içerisinde cevap verdiği anlaşılıyor" dedi.
Ankette vatandaşlara "Yakın dönemde hizmete açılan Marmaray ve Haliç Metro Köprüsü ulaşım tercihinizde değişiklik yarattı mı?" şeklinde sorusunu yönettiklerini belirten Ilıcalı, şu bilgileri verdi:

"Bu soruya İstanbullular'ın yüzde 34'ü 'evet', yüzde 66'sı ise 'hayır' yanıtını verdi. İstanbul içerisinde yapılan yolculukların yoğunluk oranlarına bakıldığında ise ilk sırayı Avrupa yakası alıyor. İstanbul'da yapılan seyahatlerin yüzde 56'sı Avrupa yakası içerisinde gerçekleşiyor. Seyahatlerin başlangıç noktası ele alındığında en fazla trafik üreten merkezler sırasıyla Küçükçekmece, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Bahçelievler olarak sıralanıyor. İstanbul'un yoğun trafik çeken merkezleri ise Şişli, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ümraniye olarak öne çokıyor. Deniz ulaşımını birincil tercih eden İstanbullular'ın yüzde 31'i, olumsuz hava koşullarına bağlı sefer iptallerinde ulaşım aracı olarak tercihini metrobüsten yana kullanıyor. Bu tercihi yüzde 29 ile Marmaray, yüzde 15 ile otobüs ve yüzde 11 ile özel araç kullanımı takip ediyor."

Vatandaşın ulaşım tercihleri

Anket sonuçlarının yerel seçimi kazanan adaylar için önemli kaynak olacağına inandıklarını belirten Ilıcalı, "Araştırmaya göre, İstanbullular'ın yalnızca yüzde 3'ü şehiriçi yolculuklarında deniz ulaşımını kullanabiliyor. En fazla tercih edilen ulaşım aracı ise yüzde 21 ile otobüs, bunu yüzde 12 ile minibüs ve yine yüzde 12 ile metrobüs takip ediyor. İstanbul'da raylı sistemlerin tercih edilme oranı ise yüzde 9 olurken, şehir içinde tek başına yolculuk edenlerin yüzde 10'u özel araçlarını kullanıyor" diye konuştu.

Özel araçtan vazgeçme formülü

Prof. Dr. Ilıcalı, dünya şehri İstanbul'un, modern ipek yolunun önemli bir merkezi olduğunu vurgulayarak, anketten çıkardıkları sonuçlarla ilgili şunları kaydetti:

"Günde 10 milyonun üzerinde motorlu araçla yolculuğun yapıldığı İstanbul'da aşırı yoğunluk ve zaman kaybı belli bölgelerde oluşuyor. Bu bölgelere acil trafik tekniği yöntemleri uygulanmalıdır. Daha önce de yaptığımız değerlendirmelerde, İstanbul trafiğinin en önemli nedeni olan özel araç sayısının fazlalığı bu çalışmada da teyit edildi.
Güçlü denetim ve 3'ten fazla yolculu otomobillere özel şerit ayrılması halinde vatandaşın tek kişilik özel otomobilden vazgeçeceği anlaşılmaktadır. Bunun oranı toplam yüzde 28'tir. Bu oranda bir azaltma yollarda yoğun trafiği akıcı trafik haline getirmeyi sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çalışmanın bir sonucu olarak takdir gören, Marmaray ve Haliç Köprüsü hizmetlerinin sebep olduğu deniz ulaşımındaki düşüşün telafisi için acil tedbirler alınmalıdır. Deniz ulaşımını gerçekleştiren özel ve kamu kurumlarının ortak hareket edeceği, filoların yenileyeceği, diğer sistemlerle entegrasyonunu güçlendirerek gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Vatandaşlara önemli bir sorun olan otopark sorunu ve şerit disiplinin bozulup park ihlalinin işaret edildiği konuda, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ve Emniyet Genel Müdürlüğünce acil uygulanabilir tedbirler alınmalıdır."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER