ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mart 2017 Salı 16:50

İnsanlar binlerce yıldır farelerle yaşıyor

İnsanlar binlerce yıldır farelerle yaşıyor

Farelerin 15 bin yıldır insanlarla aynı ortamda yaşadığı ortaya çıktı.


Farelerin 15 bin yıldır insanlarla aynı ortamda yaşadığı ortaya çıktı.

"Science Daily"nin internet sitesinde yayınlanan çalışmada, Orta Doğu'da bulunan farelere ait diş fosillerini inceleyen bilim insanları, bazı fare türleriyle insanların 15 bin yıldan bu yana bir arada yaşadığını saptadı.

Araştırmacılar, ev fareleriyle insanlar arasındaki ilişkinin, tarımın doğuşundan da önce avcı ve toplayıcı toplumların ev yapmaya başladığı tarihte başladığına dikkati çekti.

Çalışmayı yürüten bilim adamlarından, Washington Üniversitesinden Profesör Fiona Marshall, 15 bin yıl önce insanların bir yerde yerel hayvan topluluklarını etkileyecek kadar uzun yaşamasının ev farelerinin baskın bir şekilde var olmasına neden olduğuna dair ilk kanıtlara ulaşıldığını söyledi.

Yerleşim alanlarının kalıcı olarak ele geçirilmesinin yerel ekoloji, hayvan evcilleştirme ve insan toplumu için geniş kapsamlı sonuçları olduğunu vurgulayan Marshall, araştırmanın çiftçilerden önce avcı ve toplayıcıların küçük memelilerle çevresel ilişki kurduğunu göstermesi bakımından da önemli olduğunu belirtti.

Marshall, bulguların ev farelerinin 15 bin yıl önce Ürdün Vadisi'ndeki avcı ve toplayıcıların evlerine yerleştiklerine işaret ettiğini dile getirdi.

Araştırmanın sonuçları, merkezi Washington'da bulunan Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) dergisinde yayımlandı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER