ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 14:31

Her yıl 100 bin kişi ölüyor

Her yıl 100 bin kişi ölüyor

Sigara içenler için kötü haber... Her nefeste bir kişi ölüyor..


Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, sigaranın insanlarda en az 10 kanser türünün ortaya çıkmasına sebep olduğunu, dünyada her nefes alınıp verildiğinde bir kişinin sigaradan öldüğünü söyledi.

Günümüzde sigaranın, vücudun tamamını olumsuz etkileyerek hastalıklara yol açtığının kesin olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Evyapan, kalp ve damar hastalıklarıyla yetişkin yaşlarda en önde gelen ölüm sebebi olan koroner kalp hastalığının sebebi olduğunu vurguladı. Evyapan, “Sigaranın yol açtığı kanserlerin başında da akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanseri olgularının yüzde 90’ında, hastaların sigara içtiği bilinmektedir. Ayrıca gırtlak, ağız boşluğu ve yutak, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve rahim ağzı kanserlerinde de sigaranın önemli rolü vardır. İnsanlardaki kanserlerin yaklaşık üçte birinden sigara sorumludur.” dedi.

Sigaranın kronik akciğer, sindirim sistemi, kas, iskelet ve sistemi hastalıklarıyla nöropsikiyatrik rahatsızlıklara da yol açtığını belirten Fatma Evyapan, “Sigaraya bağlı olarak dünyada 5,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bu da her 6,5 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir. Yani siz sigara içenlerin, sigaranızdan her nefes çektiğinde, dünyanın bir köşesinde bu nedenle bir kişinin ölmekte olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. İleriki yıllarda bu sayının iki katına çıkacağı beklenmektedir. Ülkemizde ise sigara, her yıl 100 bin dolayında insanın ölmesine neden olmaktadır.” diye konuştu. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER