ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 17:51

Her yeni doğan çocuk için bir Trabzon hurması dikilecek

Her yeni doğan çocuk için bir Trabzon hurması dikilecek


Sakarya’nın Hendek Belediyesi her yeni doğan için bir adet Trabzon hurması dikecek. Hurmaların dikimine Aralık ayı itibariyle başlanacak. Kısa sürede meyve veren hurmanın ilçe ekonomisine de büyük katlı sağlaması bekleniyor.    

Hendek Belediyesi, her yeni doğan çocuğun ailesine halk arasında, cennet meyvesi, Japon elması, yaygın adıyla da Trabzon hurması vererek dikilmesini sağlayacak. Belediye Başkanı Ali İnci, “Şifa kaynağı ve ekonomik değeri olan bu bitkinin bu şekilde yaygınlaşmasını ve gelir getiren bir ürün olmasını istiyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren her yeni doğan çocuk için bir adet hurma dikilmesini sağlayacağız.” dedi.

Doktorların, Trabzon hurmasının hastalıklardan korunmada önemli yer tuttuğunu söylediklerini ifade eden İnci, hurmanın faydalarını şöyle sıraladı: “Bu meyve kalp damar hastalıklarına iyi geliyor. Kanseri önlemede yardımcı oluyor. Kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide ve bağırsak hastalıklarına, safra hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Hurmanın yaprakları kaynatılarak sık sık saçların yıkanmasında saçları gürleştirdiği cildi güzelleştirdiği sağlık yetkililerinde ifade edilmektedir.”    

Hurmanın kozmetik alanında kullanıldığı gibi ayrıca pekmezinin de yapıldığını, kurutarak ya tüketilebildiğini vurgulayan İnci, “Ayrıca çok soğuk iklime dayanıklı. Ayrıca aranılan bir ihraç ürünüdür. İlçemizde her evin bahçesine bir fidan diktirebilmenin mücadelesini veriyoruz.” diye konuştu.

TÜTÜNÜN YERİNİ HURMA ALACAK

Ali İnci, dünyanın geleceğinin tarıma endeksli olduğunun altını çizerek; “Hendek halkı olarak bizler geçmiş yıllarda tütüncülük yapmıştık. Tütünün işlemesi satımına kadar yaklaşık 14 ay sürüyordu ve evlerimizden pisliği, kokusu çıkmıyordu. Ancak tarım politikalarının değişmesi üzerine ilçemiz insanı tütüncülükten vazgeçti ve günümüzde sadece fındık üretimi yapmaktadırlar. Bizlerde düşündük ki ilçemiz insanını farklı alternatif tarım ürünlerine yönlendirerek ve ilçemiz insanına ekonomik katkı sağlayarak yeni neslin geleceğini garanti altına almayı hedefledik. ” şeklinde konuştu.

 İnci, her yeni doğan çocuk için Hendek’te bir adet hurma dikilmesini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Her doğan çocuk için bir hurma fidanı veriyoruz ve dikilmesini sağlayacağız. Bu şekilde ilçemizde alternatif bir ürün kazandırmış olacağız. Bu bitki 3 yılda ağaç oluyor meyve veriyor. Yetişkin bir hurma ağacının yaklaşık 250 ile 500 kilo verim verdiğini düşündüğümüzde aileye getirisi oldukça yüksek olacaktır. Böylece dünyaya gelen her çocuk erkek çocuğu ise askerden dönüşünde kuracağı işinin sermayesini, kız çocuğu ise evlilik çeyizini hazırlarken zorlanmayacaktır. Zira bir adet Trabzon hurması ağacının yıllara dönük verimi onlara sermaye olarak geri dönecektir.” 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER