ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ekim 2013 Çarşamba 09:39

Gül başörtülü vekil tartışmasına son noktayı koydu

Gül başörtülü vekil tartışmasına son noktayı koydu

Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim Resepsiyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Başörtülü vekiller konusunda önemli açıklamalar yaptı.


Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim resepsiyonunda gündem Meclis’e başörtüsüyle gelmeye hazırlanan kadın vekillerdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili Meclis tüzüğünde bir engel olmadığını söylerken, TBMM Başkanı Çiçek, Meclis’in halkın gerisinde olmaması gerektiğini belirtti. MHP lideri Bahçeli ise CHP’ye bu konuda anlayışlı olması çağrısında bulundu.

Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonu, devletin zirvesini bir araya getirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, resepsiyona ilk kez katılırken, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve kuvvet komutanları da geçtiğimiz yıl olduğu gibi Köşk’e eşleriyle geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Marmaray’ın açılışı münasebetiyle Somali, Japonya ve Romanya liderlerine İstanbul’da yemek verdiği için Köşk’teki resepsiyonda yer almadı.

MHP lideri Devlet Bahçeli resepsiyonda hazır bulunurken, BDP de Köşk’teydi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Ahmet Kaya’ya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesini gerekçe göstererek, resepsiyona katılmadı. Resepsiyonda, devletin zirvesinin yanı sıra sanat, spor ve iş dünyası ile sivil toplum örgütlerinin önde gelen isimleri de yer aldı. Öte yandan dün Gül’ün de doğum günüydü. Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim’de doğan Cumhurbaşkanı, 64 yaşına girdi.

Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen 29 Ekim resepsiyonu sıcak bir havada geçti. Resepsiyona ev sahipliği yapan Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, konuklara yakın ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün İstanbul’daki Marmaray açılışına katılması sebebiyle yarım saat gecikmeli başlayan resepsiyona 1.600 davetli katıldı. Gül çiftinin davetlilerle tokalaşarak karşılaması bir saat sürdü. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanı Osman Cangal’a, karşılama merasiminin ardından, “Ayağım uyuştu.” diye yakındığı görüldü. Ardından konuklarının yanına geçen Gül’ün, yürümekte güçlük çektiği görüldü.

CHP DE KATKI SAĞLADI

Resepsiyonda gündem Meclis’e başörtüsüyle gelecek AK Partili vekiller ve CHP’nin bu girişime yönelik tavrıydı. Konu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e soruldu. Gül, konuyla ilgili olarak, “Tüzükte bir engel yok, siyasetin bileceği bir konu.” dedi. Başörtüsü konusundaki anlayışın değişmesinde CHP’nin de katkısı olduğunu belirten Gül, “Bu konu bir tabu olarak görülürdü. Onların da müspet anlamda katkısı olduğunu görmek gerekir. TBMM’nin tüzüğünde, bildiğim kadarıyla Meclis Başkanı ‘bir engel yok’ diyor.” dedi. ‘Çözüm sürecine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Gül, “Zor konular olduğu için, bir gecelik meseleler değil. Ben, gerek hükümetin gerekse devlet kademelerinin bu konudaki iyi niyetini ve sağduyulu iradesinin çok açık olduğunu ifade etmek isterim. Bunun takdir edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 2 PROBLEM VAR

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de iki problem var. Biri Kürt meselesi, biri de laiklik meselesi. Laiklik çok farklı anlatılıyor. Şimdi farklı noktaya gelindi. Temek hak ve hürriyetlerden biri de inanç hürriyetidir. İnsanların inandığı gibi giyinmesinden korkulmamalıdır. Görüldüğü gibi korkuya da gerek yok. Diğer meselede ise adımlar atılıyor. Önemli olan bu konunun kendi irademizle yapılmasıdır.

Laiklik anlayışımızdan kendimizi cendereye sokan anlayışlardan çıkıp daha Batılı, İngiltere gibi olmayı daha iyi görüyorum.” TBMM Başkanı Cemil Çiçek de başörtüsüyle ilgili sorulara muhatap oldu.

Çiçek, “Meclis, halkın gerisinde olmamalı. Halk başörtüsü sorununu çözdüyse siyasetçiler, başörtülü vekil konusunda yeni sorun çıkarmamalı.” dedi. Aynı konuyla ilgili MHP lideri Devlet Bahçeli’nin cevabı ise kısa ve öz oldu. Bahçeli, “CHP’nin anlayışlı olmasında fayda var. Meclis’e başörtüsü ile gelenler saygı ile karşılanacak.” diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER