ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 11:47

Guatr hastalığına sebep olan iyot eksikliği, arılarda balı azaltıyor

Guatr hastalığına sebep olan iyot eksikliği, arılarda balı azaltıyor

İyot eksikliği, insanlarda guatr hastalığına sebep olurken, arılarda güçsüz olmaya bağlı kovanda bal yapma verimini düşürüyor.


Toroslarda, toprakların iyot eksikliğinin arıların gücünü kırdığı ifade ediliyor. İyot eksikliği, insanlarda guatr hastalığına sebep olurken, arılarda güçsüz olmaya bağlı kovanda bal yapma verimini düşürüyor. Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, bölgede topraklardaki iyot eksikliğinin arılar için de bir risk olduğunu, bal yapma potansiyellerini düşürdüğünü söyledi.

Bölgede arı yetiştirilen alanların topraklarından iyot analizini yerli ve yabancı üniversitelerde yaptırdıklarını belirten Kocademir, "Arı için en önemli risk; toprakta su birikintisine bağlı iyot ihtiyacını büyükbaş sığır ile küçükbaş kıl keçisi tırnaklarına yapışarak almasıdır. Buda arıların hastalanma riskini arttırıyor. Geçmiş yıllarda insan yerleşim alanın olmadığı alanlarda koyduğumuz kovanlarında toplu arı ölümleri oldu. Sebebini araştırdığımızda arının topraktan karşılayamadığı iyot ihtiyacını, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su içtiği yerlerde tırnaklarından almaya bağlı hastalıktan olduğunu tespit ettik. İnsanlarda iyot eksikliği guatra hastalığına, arılarda güçsüzlüğe neden oluyor. İyot alamayan arı bal yapamıyor. Kovanda bal yapmada verim düşüyor. " dedi.

Toroslarda organik bal üretimine bağlı geçen yıl Ukraynalı bir bal üretim uzmanı profesörün arı yetişme alanlarında geniş çaplı iyot analizi yaptığını belirten Kocademir, analiz sonrası Ukrayna'da üretilen iyot takviye ürünü ile arıların yeniden güçlenerek bal yapma becerilerine kavuştuğunu kaydetti.

İyot eksikliğine bağlı arının büyükbaş hayvanların tırnaklarından ihtiyacını karşılama ihtimaline karşı kovan kullanım süresinin 5 yılı geçmemesi gerektiğinin altını çizen Kocademir, "Kovan kullanım süresi Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde 5 yıl, bizde ise en az 20, yada ömür boyu. AB ülkelerinde kovanlar hatta yakılıyor. Arı hassas bir canlı bir hastalık bulaşmasıyla hepsi ölebilir. İyot eksikliğine bağlı bir sığır tırnağından bulaşan bir hastalık yüzlerce kovandaki tüm arıları öldürebilir. " ifadesini kullandı.

Manavgat'ta 275 arıcı, 10 bin kovanda bal üretimi yapıyor. Manavgat'ta yıllık ortalama 200 ile 250 ton arasında bal üretimi gerçekleşiyor.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER