ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Aralık 2016 Pazartesi 15:03

Fransızlar yalnızlaşıyor

Fransızlar yalnızlaşıyor

Fransız halkının sosyal bağlarını konu alan araştırmaya göre, son 5 yılda aile ve çevre bağı olmayanların sayısı 1 milyon artarak toplamda 5 milyona ulaştı.


Fransa'da değişik sorunlar nedeniyle sosyal çevreden uzaklaşan ve asosyal bir hayat tarzını tercih edenlerin oranındaki artış endişe yaratıyor. Son araştırmaya göre Fransa'da kendini asosyal olarak tanımlayanların sayısı 5 milyonu aştı.

Fransız halkının sosyal bağları ve çevreyle ilişkileri hakkında çalışmalarıyla bilinen Fondation de France için Credoc araştırma merkezinin hazırladığı rapor yayınlandı. Rapora göre, Fransız halkı son 5 yılda daha çok yalnızlığı tercih etti ve çevresel ilişkilerden uzaklaştı. Aynı amaçla 2010 yılında yapılan araştırmaya göre kendini aile, iş, komşuluk, sosyal sorumlukluk ve arkadaşlık gibi çevrelerden uzak görenlerin sayısı 1 milyon artarak 5 milyona ulaştı. Raporda Fransız halkının yüzde 22'sinin bahsedilen 5 sosyal çevreden sadece birine mensup olduğu kaydedilirken, en fazla sosyallik sağlayan etkenin de yüzde 35 ile komşuluk bağı olduğu belirtiliyor.

Raporda Fransızların yüzde 26'sının ekseriyetle dışlanmış ve terkedilmiş hissine kapıldıkları vurgulanırken sırayla, komşuluk, arkadaşlık, aile ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bu histen kurtulmaya çalıştığı ortaya konuluyor. Fransızları sosyal hayattan uzaklaştıran nedenlerin başında fakirlik, işsizlik ve yaş faktörü gösterilirken, yalnızlığın en çok hissedildiği yaş aralığı da 40-69 olarak kayıtlara geçti. 70 yaş ve üstü ise çalışmaya dahil edilmedi.

Teknolojik gelişmeler ve günlük işlemlerdeki kolaylıklar sonrası halkın sosyal faaliyetlere katılımını teşvik edici kampanyalar geliştiren Fransa'da, artan yalnızlık ve asosyal yaşam tarzı endişe uyandırıyor. Rapora konu olan çalışma süresince görüşlerine başvurulan kişilerin oy verme, yerel yönetimlere katılma, toplumsal faaliyetlerde sorumluluk alma gibi eylemlerden uzak durduğu saptanırken, bu kişilerin güvensizlik duygusu sorunu yaşadıkları belirtildi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER