ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2014 Perşembe 11:52

Engelliler sandık engeline takılacacak

Engelliler sandık engeline takılacacak

Engelliler, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimine kısa bir süre kala, karşılaştıkları çeşitli zorluklar nedeniyle seçimlerde oy kullanamamaktan şikayetçi.


Engelliler, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimine kısa bir süre kala, karşılaştıkları çeşitli zorluklar nedeniyle seçimlerde oy kullanamamaktan şikayetçi.

Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası kapsamında, belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri ve resmi binaları engellilerin kullanımına uygun hale getirmeleri için 2012 yılına süre verildiğini ancak bu sürenin yeniden uzatıldığını anımsattı.

Tüm vatandaşlar için eşit bir yaşam oluşturulmasının idarecilerin görevi olduğunu belirten Boyraz, engellerin doğuştan olmasının yanı sıra iş kazası, doktorsuzluk, trafik, terör gibi nedenlerle meydana geldiğini söyledi.

Erişim ve ulaşımın uygun olmamasından dolayı seçim dönemlerinde engellilerin mağduriyetler yaşadıklarını anlatan Boyraz, "Görme engellilere birinci derece yakınları refakat edebiliyor. İki kardeş var, biri görme engelli diğeri engelsiz. Kardeşi engellinin koluna girip oy kullanmaya götürüyor. Ama bir kardeş A düşüncesinde, diğeri B. Görme engelli nereden bilecek hangi partiye oy verdiğini. Kardeş olabiliriz ama farklı düşünebiliriz. Benim özgür katkımın olacağı bir konuda neden bir başkasına muhtaç ediliyorum" ifadelerini kullandı.

Eve sandık getirilmesini istemiyoruz

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), mağduriyetlerin önüne geçmek adına internet üzerinden engelliler için bir form hazırladığını belirten Boyraz, form uygulamasının yeterince duyurulmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Engelli kişinin engeliyle ilgili bilgilerin yer aldığı formu muhtarlığa ya da ilçe seçim kuruluna vermesi isteniyor. Bu yapılırsa engellilerin uygun bir katta oy kullanması sağlanacak. Ancak bu yeterince duyurulmadı. Bu bilgiyi bilen ancak üç beş kişi. Gerekirse 'engellinin evine sandık götürürüz' deniliyor. Bu engellilere hala acıma duygusu ile bakıldığının göstergesi. Biz özgürce oy kullanmaya sandık başına gitmeyi, işe gitmeyi, dolaşmayı istiyoruz. Eğer her şeyi ayağımıza getirirseniz 'ne suç işledik ki bu hapis hayatını yaşıyoruz' deriz. Evlerde hapis hayatı yaşıyoruz, ebeveynlerimiz de bizim gönüllü gardiyanlarımız. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon engelli vatandaş var. Bunların 8 milyonu oy kullanabilecek durumda. Ancak 4 milyonu evlerinden çıkıp sandık başına gidemedikleri için oy kullanamıyorlar."

Boyraz, İstanbul'da yaklaşık 4 bin okulda oy kullanılacağını ancak bu okulların 378'inin engellilere uygun olduğunu dile getirdi.

Oyun gizliliği esas alınmalı

Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam ise Türkiye nüfusunun yüzde 12,2'sini engellilerin oluşturduğunu buna rağmen seçim zamanlarında engellilerin oy kullanması için yeterli ortamın oluşturulamadığını söyledi.

Engellilerin şikayet ve taleplerini sık sık dile getirdiklerini belirten Sağlam, "Bedensel engellilerin oylarını okulların giriş katlarında yani herhangi bir engelle karşılaşmayacakları sandıklarda kullanmaları gerekiyor. Görme engellilere ise birinci dereceden yakınları oy kullanırken refakat edebiliyor. Bu seçim için artık geç kalındı, bir şey yapılamaz. Ancak engellilerin, oyun gizliliği esası gözönüne alınarak oy kullanmaları sağlanmalı. Bunun için de ilgili kuruluşlar engelli örgütlerinin görüşlerini almalı" şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER