ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 13:51

El yıkarken bile milyarlar kazanıyorlar..

El yıkarken bile milyarlar kazanıyorlar..

Kuyumcu atölyelerinde yerden toplanan atıklar ve işçilerin elini yıkadığı su belirli aralıklarla ayrıştırılarak, bulunan altın parçacıkları ve tozu yeniden işleniyor . Günde yaklaşık 10 kilogram altın işlenen bir atölyede, ayda ortalama 500 gram altın, bu şekilde ekonomiye kazandırılıyor


Kuyumcu atölyelerinde yerden  toplanan atıklar ya da işçilerin ellerini yıkadığı su belirli aralıklarla  ayrıştırılarak, bulunan altın parçacıkları ve tozu yeniden işleniyor.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın takı  imal edilen atölyelerde, üretim sırasında oluşan altın tozu ve küçük altın  parçacıklarının yere düştüğünü ya da işçilerin eline yapıştığını söyledi.

Atölye zeminine delikli mazgal konularak, parçacık ve tozların  buralarda toplandığını belirten Başman, "İş yoğunluğuna göre belirli periyotlarla  yerdeki toz toplanır. Özel fırında toz içindeki altın eritilerek geri kazanılır.  İşçiler, 'kalem' denilen ve altın takılara desen verilen bölüme girerken özel  terlik giyer. Başka ayakkabı ya da terlik giyerse, atölyeden çıkarken tabanını  fırçayla mutlaka temizler" dedi.

El yıkanan su da değerli

Atölyelerde, işçilerin ellerini yıkadığı suyun direkt kanalizasyon  şebekesine akıtılmadığı da vurgulayan Başman, şunları kaydetti: "Altının eritilmesinden preslenmesine, tel çekimden şekil ve desen  verilmesine geçen süreçte altın tozunun büyük kısmı işçilerin eline bulaşır.  İşçiler, özel hazırlanan lavabolarda elini yıkar. Ellerin yıkandığı su, direkt  kanalizasyona verilmek yerine önce çökelti havuzuna alınır. Havuzda bulunan özel  kimyasallar sayesinde altın tozu dibe çöker. Kirli su ise yukarıda kalır ve  lağıma aktarılır. Çökelti havuzunda dibe çöken altın tozu, belirli aralıklarla  toplanarak tekrar işlenir."

Ayda yaklaşık 40 bin liralık altın geri kazanılıyor

Başman, "Günde bir atölye ortalama 10 kilogram altın işlense ayda  yaklaşık 500 gram altın fire veriliyor demektir. Yapılan işlem sayesinde ortalama  40 bin liralık altın, geri kazanılmış oluyor. Bu nedenle atölyelerde yerdeki  tozdan ellerin yıkandığı suya kadar her şey altın değerinde" diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER