ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 21:29

Düşünce okumak mümkün mü?

Düşünce okumak mümkün mü?

Bilim adamları bir hayali daha gerçeğe dönüştürmek üzere: Düşünce okumak


Sinir sistemi üzerinde çalışan bir grup bilim adamı, içseslerimiz tarafından "konuşulan" belirli bir grup kelimeyi sadece beyin aktivitesine bakarak çözmeyi başardılar.

Şimdilik zor olan durum ise, bir kişinin beyninin içine girerek direkt olarak sinirlerden kayıt yapmak. Frontiers of Nueroengineering dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, epilepsi ameliyatı sırasında (bilim adına insanların kafataslarını yarmak etik olmadığından dolayı) 7 hastanın beyinleri kontrol edildi. Hastalar belirli bir yazıyı sesli birşekilde okurlarken, elektrotlar da beyin aktivitelerini kaydetmekteydi. Beyin aktivitesinin konuşulan kelimelerle eşleştirilmesi için de özel bir algoritma geliştirildi.

Daha sonra, hastalardan yazıyı bir kez daha, bu sefer sessiz bir şekilde kendilerine okumaları istendi. Algoritma, bu noktada beyin aktivitesini çözerek kelimelere çevirmeye çalıştı. Bu testler esnasında, algoritma gönüllülerin bir kısmının bazı kelimelerini algılamayı başardı. Radikal'de yer alan habere göre, algoritma halen mükemmel değil ve sadece hastaların okudukları belirli bir grup kelimede çalışabiliyor. Ancak önemli olan nokta, bir gün felçli hastaların konuşmalarının sağlanması adına bir adım atılmış olması. Ya da daha kötü bir amaç aranırsa, insanların düşüncelerini okumak için de bir adım atılmış olabilir.

İlgili olan bir başka haberde ise, bir başka grup bilim adamının sadece beyin aktivitelerinden berrak olmasa daresimleri çözmeyi başardıklarını görüyoruz. Kısacası, bir gün, özel düşüncelerimiz çok da özel kalmayabilir.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER