ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Mart 2017 Pazartesi 15:11

Diyarbakır iki üründe daha coğrafi işaret bekliyor

Diyarbakır iki üründe daha coğrafi işaret bekliyor

Diyarbakır, karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine kadayıf ve Karacadağ pirincini de eklemek için onay bekliyor.


Diyarbakır'da, karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine kadayıf ve Karacadağ pirincinin de eklenmesi için yapılan başvurunun onaylanması bekleniyor.

Valilikçe, "Yeni Patent ve Marka Kanunu"na ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Türkiye'de yeni bir patent ve marka kanunu çıktığını, bu kapsamda Türk Patent Enstitüsünün de yeniden yapılandırıldığını söyledi.

Diyarbakır'da coğrafi işaret konusunda eksiklerin olduğunu gördüklerini ve bu konuda bir çalışma yapılmasını istediklerini dile getiren Aksoy, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'a baktığımızda patentle ilgili Türkiye'de ilk yasal mevzuatın oluştuğu 1995'ten itibaren 86 başvuruyla ilimiz patent konusunda 36'ncı sırada yer alıyor. Ancak bu 86 başvurudan sadece 3'ü tescil edilmiş. Yüzde 3,5 gibi başarı oranımız var. Marka başvurularına baktığımızda da 3 bin 631 başvuru yapılmış ve bin 912'si tescil edilmiş. Bunlara da baktığımızda yüzde 53'lük bir başarı var."

Diyarbakır'ın bölgenin önemli kadim bir şehri olduğunu vurgulayan Aksoy, ilin tarihsel süreç, tarım, sanayi anlamında birçok birikime sahip olduğunu aktardı.

Aksoy, Diyarbakır'ın şu ana kadar coğrafi işaretlemede kabul gören sadece 2 ürünü olduğuna işaret ederek bunlardan birinin Diyarbakır karpuzu diğerinin ise örgü peyniri olduğunu belirtti.

İki başvuru daha yapıldığını, bunların ise Diyarbakır kadayıfı ve Karacadağ pirinci olduğuna dikkati çeken Aksoy, bu konuda işlemlerin sürdüğünü anlattı.

"Bu değerlerimizi ekonomik anlamda bize fayda sağlayacak bir boyuta taşıyabilmeyi hedefliyoruz." diyen Aksoy, üniversitede teknopark ile organize sanayi bölgeleri bulunan Diyarbakır'da bu konuda gelecek süreçte daha fazla çalışma yapma kanaatinde olduklarını ifade etti.

Aksoy, Diyarbakır'da bir farkındalık gerçekleştirmek ve ilgili kurumların görev alanlarına giren hususlarda bu çalışmayı gerçekleştirmelerini temin etmek için yapıldığını kaydetti.

Toplantıda daha sonra Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar tarafından coğrafi işaret konulu sunum gerçekleştirildi.

Toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ve kurum müdürleri katıldı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER