ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2014 Cumartesi 15:41

Deniz kaplumbağalarının sayısı arttı

Deniz kaplumbağalarının sayısı arttı

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne iki yıl önce yuvalama alanı dışında ilk kez yuva yapan deniz kaplumbağaları, ilçe sahillerini sevdi.


Yuvalama bölgeleri dışında, ilk kez iki yıl önce Kuşadası sahilini seçen Caretta Caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının sayısı artıyor. İlki Karaova sahillerinde, ikincisi geçtiğimiz yıl dünyaca ünlü Kadınlar Denizi plajına yuva yaparak 98 yumurta bırakmış ve 91 yavru sağlıklı bir şekilde denizle buluşmuştu.

Cuma günü gece saatlerinde Kuşadası sahilindeki Sökem Sitesi önüne gelen bir deniz kaplumbağası yuvasını kazarak yumurtalarını bıraktı. Yaklaşık 45 gün sonra yumurtadan çıkacak olan yavrularını bırakan Caretta Caretta, daha sonra yaşam alanı olan denize döndü.

Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği'nin (EKODOSD) girişimleri, Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla kaplumbağa yuvası korumaya alındı. Belediye ekiplerince yuvanın etrafı tel örgüyle çevrelenirken, EKODOSD'da yuvanın etrafına uyarı ve bilgilendirme levhaları astı.

CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, kuluçka süresince ve sonrasında yuvadan çıkacak yavruların denize ulaşması sağlanıncaya kadar yuvanın korunacağını söyledi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de yuvanın zarar görmemesi ve korunması için vatandaşlarla işbirliği kurularak gönüllü nöbet ekipleri oluşturulacağını söyledi.

 













 

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER