ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2017 Pazartesi 14:31

Çocuğun yuttuğu baskül pili operasyonla çıkarıldı

Çocuğun yuttuğu baskül pili operasyonla çıkarıldı

Kırşehir'de nefes alamama ve yutma zorluğu şikayetiyle hastaneye getirilen 2,5 yaşındaki çocuğun, madeni bir lira büyüklüğündeki baskül pilini yuttuğu belirlendi


Kırşehir'de nefes alamama ve yutma zorluğu şikayetiyle hastaneye getirilen 2,5 yaşındaki çocuğun boğazından baskül pili çıkarıldı.

Kervansaray Mahallesi'ndeki evlerinde biri 7, diğeri 5 yaşındaki kardeşleriyle oynayan Eylül Savaş, yerde bulduğu baskül pilini yiyecek zannederek yuttu. Kardeşleri, Eylül'ün rahatsızlandığını fark ederek annesine haber verdi.

Çocuğun boğazını göstermesi üzerine Eylül, ailesi tarafından Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Nefes alamama ve boğazda ağrı şikayetiyle acil serviste müdahale edilen çocuğun yabancı cisim yutmuş olabileceğini değerlendiren sağlık görevlileri, röntgen çekti.

Boğazı ile yemek borusunun birleştiği noktada yuvarlak bir cisim görülen çocuk, ilk müdahalenin ardından kulak burun boğaz servisine sevk edildi.

AEÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu başkanlığındaki ekip, Eylül'ün boğazındaki madeni bir lira büyüklüğündeki baskül pilini operasyonla çıkardı.

- "Bu tür vakalarda acele etmek lazım"

Avcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğun yutma zorluğu ve nefes almakta zorluk gibi şikayetlerle hastaneye getirildiğini belirterek, "Bu tür vakalarda acele etmek lazım çünkü pilin içindeki kimyasallar ıslak olan vücut dokularıyla temas ettiği zaman reaksiyona girerek oradaki dokuları tabiri caizse pişiriyor." dedi.

Bu sayede yemek borusu da nispeten hassas dokuya sahip olduğu için boğaz bölgesinde oluşabilecek birtakım sorunlara kısa sürede müdahale imkanı bulabileceklerine dikkati çeken Avcu, "Burası iyileşme süreci nazlı olan ve tam dikiş tutmayabilen bir doku." ifadelerini kullandı.

Avcu, boğaza temas eden pillerle ilgili bazı bilimsel çalışmalar da olduğunu vurgulayarak, "Pil yutulduğunda birkaç saat geçse bile reaksiyon gösteriyor. Çocuğun boğazından pili çıkardıktan sonra bir hafta kadar müşahede altında tuttuk. Serviste sıvı gıdalar dışında pek bir şey yedirmedik. Genel muayenesinde bir sıkıntı çıkmadığı için daha sonra taburcu ettik. Aileler, küçük yaşlardaki çocukların gördüğü her şeyi yutmaya çalışmalarından dolayı mümkün olduğunca yalnız bırakmamalı." diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER