ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Ekim 2014 Çarşamba 12:39

Çevreci BOTOBÜS yollarda

Çevreci BOTOBÜS yollarda

İETT’nin daha fazla yeşil alan fikriyle tasarladığı "Botobüs", Edirnekapı-Taksim hattında seferlere başladı. Tavanı adeta bahçeyi andıran otobüs, büyük ilgi gördü.


Tavanındaki bitkilerle fotosentez yaparak karbon emisyonunu azaltmayı amaçlayan Botobüs, ilk seferine bugün çıktı. Tavanındaki mini bahçesiyle ilginç görüntü oluşturan otobüs, vatandaşlardan da ilgi gördü. Botobüs’ün sürücüsü Hüsamettin Gurbetoğlu, “İnsanlar dönüp dönüp bakıyorlar, hoşlarına gidiyor” dedi.

İETT’de görevli çevre mühendisi Fatmanur Yılmaz ise otobüsün üzerinde gerçek bir bahçe yapmak istediklerini belirterek, “Aslında burada küresel ısınmaya dikkat çekmeye ve insanlarda çevresel farkındalığa vurgu yapmak istedik. Otobüsün tavanında kullanmadığımız alanı değerlendirip, gerçek bir bahçe oluşturduk ve bu bahçenin sulanmasında klima suyumuzu kullandık. Burada amacımız su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine vurgu yapmaktı ve en ufak bir suyun dahi ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istedik. Aslında yurt dışında yapılmış örnekleri var. Projemizi önerdik ve Türkiye’de ilk defa yapılan böyle bir çalışma ortaya çıktı. Ama tüm tasarımı İETT’nin kendi bünyesinde yaptığımız bir çalışma. Peyzaj kısmında yardım aldık” diye konuştu.

KARBON EMİSYONUNU AZALTIYOR

İETT’nin daha fazla yeşil alan fikri ile tasarladığı "Botobüs" ilk olarak 87 Edirnekapı-Taksim hattında hizmet verecek. Özellikle yaz aylarında otobüsün iç sıcaklığından tasarruf edilmesi planlanan Botobüs, bitkileri ile fotosentez yaparak karbon emisyonunu azaltıyor. Aynı zamanda otobüs çatısını güneş ışınlarına direkt maruz bırakmadığı için enerjiden tasarruf sağlıyor ve klima performansını artırıyor. Boşa akan klima suyu da değerlendirilerek ekolojik çatıdaki bitkiler sulanmış oluyor.

Yaz-kış canlı kalabilen bitkilerin seçildiği otobüste İstanbullular gezici bir bahçe ile hem estetik hem de çevreci bir yolculuk yapma keyfini yaşayacak.








KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER