ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2014 Pazartesi 12:16

Buluşmalar teknolojik oldu

Buluşmalar teknolojik oldu

Hayatı kolaylaştıran akıllı telefonların eski alışkanlıkları da tek tek değiştirmeye başladığı belirtildi.


Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, "Gelişen teknolojiyle birlikte iki insanın eskiden romantik olan buluşmaları eskisi gibi değil. Teknoloji bu romantizmi biraz öldürüyor. Eskiden sevgililer birbiriyle buluşmak için belli noktalar belirler ve dört gözle orada birbirlerini beklerlerdi. Oysa bugün erişim ve iletişim teknolojileriyle bu durum nerdeyse ortadan kalkmıştır." dedi.

Türkiye’de akıllı telefon kullanımının her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Atabek, gelinen noktayı şöyle anlattı: "Bu henüz başlangıç. Mobil teknolojilerin gelişimi başlangıç aşamasında. Tabii konum belirleme olarak her şey GPS (Küresel Konumlama Sistemi) ile başladı. İlk olarak bu durum askeri bir teknolojiydi ve kullanımı çok kısıtlıydı. Bu sistem zaman içinde gelişti; önce ticari daha sonra ise eğitim amaçlı kullanılmaya başlandı. Son olarak ise kişisel amaçlı kullanılır oldu. Daha sonra bu duruma entegre olarak pek çok sistem gelişti. İlk başlarda GPS alıcı telefonlar pahalıyken wireless ağları olan telefonlar devreye girdi. Bu teknolojiler ilkel halinden bugün tüm telefonlarda bulunan özellikler olan haline geldi."

'ETİKETLEME MODA HALİNE GELDİ'

Akıllı cep telefonlarında bulunan konum belirleme özelliği ve kullanılan bazı programlarla kişilerin konumlarını rahatça belirleyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Atabek, "Teknolojinin gelişimine baktığımızda konum belirleme ile insanların nerde olduklarına dair bilinirliliğinin arttığını söyleyebiliriz. Telefonlarda bulunan bazı programlar ile kişiler kendini gittikleri yerde etiketlemeye başladı. Yani iş o kadar kolaylaştı ki telefonunuz ile kısa sürede konum belirleme yapabiliyorsunuz. Bu iş bu kadar karışık, askeri bir karmaşık teknolojiliyken şimdi ise günlük hayatımızın her alanına girdi. Tabii bu durum biraz ürkütücü bir hal aldı. Birilerinin bizi gözetlediği kaygıları yok değil. Ama insanlar bunu kendi istekleriyle yapmaya başladı. Adeta kendini etiketleme bir moda haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.

'ARTIK KAVUŞAMAMAK DİYE BİR ŞEY YOK'

Akıllı telefonların gündelik hayatın değişmez parçası haline geldiğini ve gündelik alışkanlıklarda bazı değişikliklere yol açtığını belirten Atabek, şunları söyledi: "Gelişen teknolojiyle birlikte iki insanın eskiden romantik olan buluşmaları eskisi gibi değil. Teknoloji bu romantizmi biraz öldürüyor. Aşk şiirleri çoğunlukla kavuşamama ve erişememenin verdiği acıdan oluşur. Bu şiirlerde ulaşma anı çok yüceltilmiş ve kutsanmıştır. Bu durumdan pek çok edebi eserler çıkmış. Oysa bugün ise erişim ve iletişim teknolojileriyle kavuşamama gibi bir durum nerdeyse ortadan kalkmıştır. Dünyada istediğimiz kişiyle görüşebiliyorsunuz. Bu durum insan ilişkilerinde pek çok değişiklik yaratmaya başladı. Eskiden birbiriyle buluşmak isteyen sevgili ve arkadaşlar herkes tarafından bilinen noktaları seçerdi ve bu noktalarda buluşurdu. Oysa artık telefonlarda bulunan bazı programlar sayesinde konum gönderme özelliğiyle nerde olduğunu kişi karşısındakine gönderiyor. Böylece birbiriyle buluşma gibi bir kavram çok kolaylaşmış oluyor. Tabii eski zamanlardaki birbirini bekleme yolunu gözleme gibi duygusallık ortadan kalkıyor."

70 MİLYON ABONE 28 MİLYON 3G’Lİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cep telefonu mobil abone hattı sayısının 70 milyon 791 bin kişiye ulaştığını açıkladı. 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil geniş bant abone sayısı da 28 milyon 445 bine yükseldiği raporda belirtildi. İller bazında değerlendirildiğinde İstanbul’da 17 milyon, Ankara’da 5 milyon, İzmir’de 4 milyon, Bursa ve Antalya’da ise 2 milyon mobil abone sayısı olduğu bildirildi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER