ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Şubat 2014 Cumartesi 11:37

Bu şehirde 133 günlük su kaldı

Bu şehirde 133 günlük su kaldı

Yağış olmazsa durum ciddi. Bursa’yı susuz günler bekliyor.


Evliya Çelebi’nin ‘Hasılı Bursa sudan ibarettir’ sözleriyle özetlediği Bursa’yı susuz günler bekliyor. Şehrin iki su deposu konumundaki Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki su seviyeleri rekor oranda düştü. Geçen seneye göre yüzde 16’lık bir azalmanın yaşandığı barajlar, yağış olmazsa en fazla 133 günlük su ihtiyacını karşılayacak.

Türkiye’nin birçok şehrini etkileyecek kuraklık, ‘su şehri’ Bursa’yı da vuracak. Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı’ndaki su seviyesi gözle görülür şekilde azaldı. Son yılların en düşük su seviyesine ulaşan barajda, su seviyesinin bir haftada yaklaşık bir metre düştüğü belirtildi. Kuraklık, suların çekilmesiyle birlikte geride bıraktığı izlerden belli oluyor. Şehrin diğer önemli su kaynağı Nilüfer Barajı’nda yaşanan su kaybı gelecek adına endişe veriyor.

Doğancı Barajı’nda yedek boşaltım tünelinde çalışan işçilerden Kıyasettin Çapar, barajda geçen seneye göre en az 20-30 metre civarında azalma yaşandığını ifade ederken, “Geçen sene su seviyesi şu tepedeki ağaçların dibinde idi. Bu seneki seviye ise bu kadar azalmış durumda. En az 30-35 metre fark ediyor, azalma görülüyor. Bu seviyede kuraklığın büyük etkisi var. Yağmurun yağmaması, kışın kurak geçmesi nedeniyle barajdaki su bu seviyede.” dedi.

Kendilerinin burada işe başladığından bu yana baraj sularında en az 5 metre azalma yaşandığını anlatan Çapar, “Biz burada yaklaşık 2,5 ay önce işe başladık ve o tarihten bu yana en az beş metre azalma oldu. Eğer yağmurlar yağmasa büyük ihtimalle 2-3 aylık bir su var şu anda bu barajda.” şeklinde konuştu.

İşçilerden Hasan Yetişkin de “Üç ay önce burada çalışmaya geldik. Su seviyesi o tepe seviyesinde idi. Yaklaşık 5 metre aşağıya indi. Kuraklıktan dolayı, her gün fark ediyor. Bir haftada bir metreye kadar düşme yaşanıyor. Normalde su seviyesi ağaçlara kadar yükseliyor ve bu yeni tünelde o seviye için yapılıyor.” diye konuştu.

GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 16 AZALMA VAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Nilüfer Barajı’nda şu andaki doluluk seviyesi yüzde 59,5 (20,1 milyon metreküplük). Bu rakam Doğancı Barajı'nda yüzde 20,22 seviyesinde (6.6 milyon metreküp). Her iki barajın toplam kullanılabilir su hacmi ise 26.8 milyon metreküp. Doluluk ortalaması ise yüzde 40.24.

Barajlardaki doluluk oranında, geçen seneye göre yüzde 16’lık bir azalma yaşandığı belirtilirken, “Ancak şu an için endişe veren bir azalma değil. Yine de su tasarrufuna vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Bursa’nın 132 günlük su stoğu var. Ama barajlara hiç su girişi olmasa, hiç yağmur yağmasa bile 133 günlük su rezervi var.” şeklinde bilgi verildi.

































KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER