ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Aralık 2012 Salı 18:07

Bu ilde 5 asırdır kesintisiz Kur'an okunuyor

Bu ilde 5 asırdır kesintisiz Kuran okunuyor

İşte Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana 'Binbir Hatimler'in okunduğu tek il...


Erzurum'da yaklaşık 5 asırdır devam eden 'Binbir Hatimler', Ulu Cami başta olmak üzere il genelindeki 100 camide başladı.

Erzurum'da 479 yıldır kesintisiz 'Binbir Hatim' okunuyor. Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşlar evlerinde Kur'an-ı Kerim'i hatmediyor. Yavuz Sultan Selim döneminde Erzurum'da yaşayan Pir Ali Baba isimli zat tarafından başlatılan 'Binbir Hatimler', Erzurum'un Rus işgali döneminde 4 yıl kesintiye uğramış. Daha sonra tekrar başlatılan 'Binbir Hatimler' yılın son 15 günü ile bir sonraki yılın ilk 15 gününde okunuyor. Geçen yıl Erzurum il genelinde din görevlileri ve vatandaşlar 17 bin 167 hatim okumuş ve duası ise Ulu Cami'de Müftü Yakup Arslan tarafından yapılmıştı.

İl Müftüsü Yakup Arslan, 'Binbir Hatimler'in Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana Erzurum'da okunduğunu ifade etti. Arslan, il genelindeki 100 camide 'Binbir Hatim' geleneğinin başlatıldığını kaydetti. Arslan, hatimlerin duasının 17- 18 Ocak günlerinde yapılacağına işaret ederek,"Binbir Hatimler' yaklaşık 500 yıldır okunuyor. Her geçen yıl hatim okuyan kişi ve hatim sayısının artış göstermesi bizleri mutlu ediyor. Geçen yıl 17 bin hatim okunmuştu bu yıl 20 binin üzerinde hatim okunmasını bekliyoruz. Vatandaşların yoğun ilgi göstermesi nedeniyle hatim duasını erkek ve bayanlara olmak üzere ayrı ayrı yapacağız." dedi.

ERZURUM'UN MANEVİ HAYATININ ZENGİNİ BİNBİR HATİM

Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Osman Temel, Erzurum’da asırlardan bu yana devam eden Binbir Hatim dualarının şehrin manevi hayatını beslediğini söyledi. Erzurum’un deprem gibi doğal afetlerden korunması için Pir Ali Baba isimli manevi zatın sahibi olduğu köylerin gelirini hatim için vakfettiğine de değinen Temel,”Erzurum’un manevi mimarlarından Pir Ali Baba, yılda bir kere okunması için binbir hatimleri başlatır ve bu amaçla da sahibi olduğu 8 köyden 4’ünün de gelirini Binbir hatimlere vakfetmiştir” dedi. Diyanet Sen Şube Başkanı Mehmet Dindi ise Yavuz Sultan Selim zamanından Birinci Dünya Savaşına kadar Binbir Hatimlerin kesintisiz okunduğunu anlattı. Dindi, Osmanlı’dan günümüze kadar Erzurumluların kadın- erkek, yaşlı genç demeden Kur’an-ı Kerimi hatmedip, hasıl olan sevabı Hz. Muhammed’e hediye ettiğine vurgu yapan Dindi,”Erzurum’un en güzel geleneklerinden birisini Binbir hatimler oluşturuyor. Her yılın son ayının ortalarında başlayıp yeni yılın ilk haftasına kadar her yıl okunan binlerce Kur’an-ı Kerim Hz. Muhammed’in ruhaniyetine hediye ediliyor. Evlerde, mescitlerde, iş yerlerinde ve camilerde okunan Kur’an-ı Kerimler şehrin manevi hayatına ve atmosferine kutsi bir güzellik kazandırmakta” diye konuştu.

PİR ALİ BABA KİMDİR?

Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı, “Abideleri Ve Kitabeleri İle Erzurum Tarihi” isimli kitabının 345. sahifesinde bahsettiğine göre Pir Ali Baba hicri; 945 miladi 1533 yıllarında yaşadığı anlaşılmaktadır. Pir Ali Babanın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı padişahı olduğu yıllardır. Bu dönem Osmanlı Devletinin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Düzcü köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allahü Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur." diyerek maliki bulunduğu 8 köyden 4’nün gelirini tamamen (meşayih ve ulemadan olan evlatları nezaretinde) Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği “Bin Bir Hatimler”e vakf etmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum’da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir.O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan binbir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzâde ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzâde Asım Efendi ile Zihni bey’ler tarafından yeniden okutulmasının temini için Mustafa Kemal Paşa’dan izin istihsal ettirerek Binbir hatimler yeniden başlayıp devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER