ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2014 Pazar 10:58

Bu gelenek 91 yıldır sürüyor

Bu gelenek 91 yıldır sürüyor

Saruhanlı'nın Koldere mahallesinde yaşayan Selanik göçmenleri, koyun kırkma geleneğini 91 yıllık sürdürüyor.


Koldere mahallesinde geleneksel olarak yapılan koyun kırkma etkinliği, Koldere'nin yanı sıra çevre köylerden gelen vatandaşların da katılımıyla davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi. Kırkma etkinliğini izlemeye gelenlere koyun etinden yapılan "kapama" yemeği ikramında bulunuldu.

Koyun kırkma geleneğini gerçekleştiren Sedat Kavazoğlu, dedesinin Türkiye'ye göçünden bu yana geleneği 91 yıldır devam ettirdiklerini belirtti.

Lozan Antlaşması gereği dedesinin Selanik'in Gelemerya bölgesi Tilkili köyündeki topraklarını bırakarak, 1923 yılında koyunlarıyla birlikte Saruhanlı'ya göç ettiğini anlatan Kavazoğlu, göç öncesi atalarının her yıl yaptıkları koyun kırkma kültürünü dedesinin devam ettirdiğini ifade etti.

Dedesinin ardından babası Ahmet Kavazoğlu'nun, sonrasında ise kendisi ve kardeşleri Kadir ile Kemal Kavazoğlu'nun bu geleneği her yıl tekrarladıklarını bildiren Sedat Kavazoğlu, "Nisan ayında koyunlarımızın yününü, eylül-ekim ayında da yapağısını kesiyoruz. Geleneğimize göre akraba ve komşularımızın da katılımıyla davul zurna eşliğinde sabah koyunları kırkıma başlıyoruz, öğleden sonra tamamlıyoruz. Daha sonrada kestiğimiz koyunlardan hazırlanan yöresel 'kapama' yemeğimizi yiyoruz. Yaklaşık 35 kişi, 700 koyunun 5 saatte kırkıyoruz" diye konuştu.

Koyun kırkma geleneğinin atalarından kalma bir miras olduğunu ifade eden Sedat Kavazoğlu, bu şenliğin aynı zamanda kendileri için bir eğlence olduğunu belirtti.

Merada 15 koyun sürüsünde yaklaşık 5 bin koyun bulunduğunu ifade eden Kavazoğlu, koyun kırkımını, sürü sahipleriyle bir aile gibi yardımlaşarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER