ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 21:26

Boccecilerden Gençlik Spor İl Müdürü Yetim’e ziyaret

Boccecilerden Gençlik Spor İl Müdürü Yetime ziyaret


Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim’i makamında ziyaret eden BOCCE sporcuları ve Antrenör Mehmet Başköylü, “BOCCE” oyununun tarihçesi ve oyun hakkında bilgi vererek tesis talebinde
bulundular.

Ziyarette konuşan bocce Antrenörü Mehmet Başköylü, bocce oyununun kökeninin Anadolu'ya dayandığını ifade etti. Boccenin ata sporu sayılabileceğini belirten Başköylü, "Bu oyunun M.Ö. 5 bin yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. Konya Çatalhöyük kazılarında 1961 yılında boccenin izlerine rastlamaktayız. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve 'bocce' adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye Bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında 'Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu'nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur. İlimizde de 2008 yılında faaliyete başlamıştır." dedi.

Oyunun amaçları ile ilgili de bilgiler veren Başköylü, "Oyundaki amaç, attığınız veya yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor. 13 puan alan oyuncu oyunu kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir. Bocce için kullanılan araçlar metalden imal edilmiş, çapları en az 7,5-8 santimetre arasında, ağırlıkları en az 650 ile 800 gram arasındadır. Misketler en az 25-35 milimetre arasında olması gerekir. Oyuncu misketi atarken ayaklarının yere sabit olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

İl Müdürü Bahattin Yetim, Bocce’cilere ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini ifade ederek,” Bocce’nin Artvin de gelişmesi için siz üzerinize düşeni yapın biz elimizden geleni yaparız. En kısa zamanda Bocce sahasını yapmayı planlıyoruz. Artvin’li gençleri Bocce ile daha yakından tanıştırıp başarılar kazanması için çalışmalarımız olacak." dedi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER