ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2013 Perşembe 15:02

Bebekler donarak ölüyor

Bebekler donarak ölüyor

Suriye'de kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar nedeniyle Halep ve Humus'ta 2 çocuk donarak hayatını kaybetti.


Suriye’de kışın gelmesiyle bastıran aşırı soğuklar sivil halkı vuruyor. Binlerce kişinin donma tehlikesi yaşadığı ülkede aşırı soğuklara dayanamayan bebekler de can veriyor. İdlib’in Rastan kasabasında 6 aylık bir bebek donarak hayatını kaybetti. Bebeğin donmuş hali ise yürek burkuyor. Yayınlanan görüntülerde, bebeğin soğuktan kaskatı kesilmiş ellerinin düzeltilemediği görülüyor. Bebeğin cesedi bir battaniyeye sarılarak götürülüyor.

Suriye’de bombardımanın yanı sıra açlık, susuzlukla yaşam mücadelesi veren sivilleri, kış mevsiminde zorlu bir süreç bekliyor. Bombardımanlarda evleri yıkıldığı için derme çatma çadır ve barakalarda yaşayan halk soğuğa karşı korumasız. Kışın kendisini iyice hissetmesi ile birlikte binlerce kişinin donma tehlikesi ile karşı karşıya yaşadığı kaydediliyor. Isınmanın temin edilemediği bölgelerden ise ölüm haberleri geliyor.

SMDK'DAN ACiL YARDIM ÇAĞRISI

SMDK'nın açıklamasında, devam eden çatışmalar ve rejimin kuşatması nedeniyle açlık ve susuzlukla mücadele eden sivil halkın, zorlu kış şartlarında tamamen çaresiz hale geldiği belirtilerek, acil yardım yapılmaması halinde kitlesel ölümlerin başlayacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, iç savaş nedeniyle ülke içinde evlerinden olan 4 milyon kişiyle çevre ülkelere sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyelinin tehdit altında olduğu kaydedildi.

Dünya genelinde yardım kuruluşlarına da çağrıda bulunan SMDK, özellikle derme çatma kulübelerde yaşayan yaşlıların ve çocukların ölümle karşı karşıya olduğunu, acil yardım yapılmaması durumunda büyük bir insanlık krizinin yaşanabileceğini kaydetti, Açıklamada, yardım yapacak bütün kuruluşlara, yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda kolaylık sağlanacağı belirtildi.

SMDK'nın açıklamasında, zorlu kış koşulları nedeniyle hastalık ve donma tehlikesi geçirebilecek insanlara tıbbi müdahale imkanlarının da yetersiz olduğu, aynı zamanda elektirik ve cihaz yetersizliği nedeniyle de ölümlerin yaşandığı kaydedildi.Suriye'de Esed rejiminin kontrolündeki Halep Merkezi Cezaevi'nde 10 mahkumun donarak öldüğü bildirildi.

 10 MAHKUM DONARAK ÖLDÜ

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) tarafından yapılan açıklamada, 10 mahkumun kentin kuzeyinde rejim güçlerinin kontrolünde bulunan Halep Merkezi Cezaevi'nde donarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

AA'ya konuşan Halep'teki Tevhid Tugayı medya sorumlusu Yasir Ahmed, hapishanede 10 mahkumun öldüğünü doğrulayarak, "Bazı mahkumlar işkence sonucu, kimileri de sağlık problemi dolayısıyla yaşamını yitiriyor. Mahkumlara Suriye Kızılayı gıda malzemesi gönderiyor. Bunun tutuklulara verilip verilmediğini bilmiyoruz" dedi.

Rejim güçlerinin son günlerde çok sayıda tutukluyu infaz ettiğini belirten Ahmed, "Esed güçleri, üs olarak kullandıkları Halep'teki el Kindi Hastanesi'ne yönelik Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) her saldırısına cezaevindeki mahkumları öldürerek karşılık veriyor. Rejime bağlı güçler, şimdiye kadar 250'den fazla mahkumu infaz etti" ifadesini kullandı.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER