ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Şubat 2017 Pazartesi 16:48

Bakanlık harekete geçti

Bakanlık harekete geçti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekipleri, İzmir'in Kiraz ilçesinde Olgunlar ve Sırımlı mahallelerinde durum tespiti çalışması yapıyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekipleri, çocuk yaştakilerin kaçtığı ve evlendirildiği iddia edilen İzmir'in Kiraz ilçesinin Olgunlar ile Sırımlı mahallelerinde ev ev gezerek durum tespiti ve bilgilendirme çalışması yapıyor.

Olgunlar Mahallesi'nde 83 gün boyunca kayıp olan 15 yaşındaki Ş.A'nın Aydın-Nazilli yolu üzerindeki bir evde bulunması üzerine gündeme gelen "çocuk yaşta evlilik iddiaları" üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile jandarma ve Kiraz Belediyesi ekipleri bölgede ortaklaşa eğitim ve bilgilendirme çalışmaları başlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekipleri, çalışma kapsamında Olgunlar ve Sırımlı mahallerindeki evleri teker teker gezerek durum tespiti yaptı ve vatandaşlarla görüştü.

Olgunlar Mahalle Muhtarı Muammer Yaygın, son günlerde mahallelerinin çocuk yaşta evlilik iddialarıyla gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını, son olarak 14-15 yaşlarındaki Ş.A'nın kaçırıldığını belirtti.

Mahallede yaşayanların dar gelirli olduğunu ifade eden Yaygın, "Çocuklarını küçük yaşta evlendiren aileler birbirinden para almıyor ama düğün olursa aileler eşyaları ortak alıyor. Durumlar belli, burada ailelerin maddi durumu zayıf, eşya için yardım ediliyor. Hangisinin durumu iyiyse diğer aileye yardım ediyor. Başlık parası diye bir şey yok." dedi.

Küçük yaşta evlilikleri onaylamadıklarını, köydeki bu kötü uygulamayı sona erdirmek istediklerini, bu nedenle belediye ve resmi kurumların eğitim düzenlediğini vurgulayan Yaygın, "Eskiden küçük yaşta evlilik daha çok oluyordu ama 'şimdi yok' dersek doğru olmaz." diye konuştu.

Kız çocuklarının nüfus cüzdanlarının geç çıkarıldığını, bu nedenle kaçırılan kızların yaşlarının daha büyük olduğunu iddia eden Yaygın, mahallede okul olduğunu, kız çocuklarının da eğitim aldığını ifade etti.

- "Geçmişten bugüne erken yaşta evlilik"

Mahalle sakinlerinden 45 yaşındaki Adem Hardal, geçmişten bugüne köyde kızların erken yaşta evlendirildiğini ifade ederek, "Kızlar gönüllü gidiyor. Aileler arasında alınan para çocuklar için harcanıyor. Evleri, eşyaları için. Ben de eşimi kaçırdım, biz görüşüyorduk. Hanımın yaşı 18'in üstündeydi. Yolladım ailemi vermediler. Ben de kaçırdım. Ailesi şikayet etti ama yaşı küçük olmadığı için serbest kaldım. Başlık parası da vermedim. Başlık parası da olmasın. Kimse kızını, evladını satmasın." dedi.

Fatma Hardal da eşiyle severek evlendiğini, "anlaşarak kaçtığını" belirterek, "Kızları kimse zorlamıyor ama ben derim ki kızlar erken yaşta kaçmasınlar, evlenmesinler. Benim de 14 yaşında kızım var, kimseye vermem, kaçırsalar da vermem." ifadelerini kullandı.

Cavit Yılmaz da 18 yaşından önce kızların ve erkeklerin evlenmesini doğru bulmadığını, bakanlık ve belediye yetkililerinin köydeki çalışmalarını olumlu bulduğunu ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu'nun da bölgeye gelerek konu hakkında bilgi aldığı öğrenildi.

Öte yandan, Olgunlar Mahallesi'nde yaşayan 14 yaşındaki kız çocuğu E.S.'nin de kayıp olduğu ve arandığı öğrenildi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER