ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2014 Cumartesi 01:06

Ay'ın etrafındaki çember hayran bıraktı

Ayın etrafındaki çember hayran bıraktı

Niğde'de, havanın kararmasının ardından Ay'ın etrafını saran çemberin görüntüsü, vatandaşların ilgisini çekti.


Gece saat 21.00 ile 22.00 arasında Ay'ın etrafında oluşan halkayı görmek isteyen Niğdeliler, sokağa koştu. Çıplak gözle görülen halka vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Satürn gezegeni gibi Ay'ın etrafı bir çember ile sarıldı. Muhteşem bir görüntüye bürünen Ay'a, Niğdeliler bakmaktan kendilerini alamadı. Geçen 1 saatlik sürenin ardından Ay'ın çevresindeki çember kayboldu.

'Taç' takan ay görüntüsünün atmosferik bir olay olduğu, Ay ışığının atmosferde kırılması sonucu çemberin oluştuğu ve her mevsimde gerçekleşebileceği öğrenildi.

ÇEMBER NASIL VE NEDEN OLUŞUR?

Edinilen bilgiye göre halk arasında "Yarın kar yağacak", "Fırtınanın habercisi" şeklinde yorumlanan, bulut içinde kesilmiş bir halka gibi göründüğünden "ozon tabakasındaki delik" olduğu da sanılan olay şu şekilde açıklanıyor:
Güneş veya Ay'ın etrafında görülen dairesel ışıklar Hale olarak adlandırılıyor. Bu görüntü, yükseklerdeki ince bulutlarda oluşan buz kristallerinin ay ışığını kırması sonucu oluşuyor. Bundan dolayı Hale'nin görülmesi sirüs türünden bulutların varlığına işaret ediyor.






KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER