ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2014 Pazartesi 11:26

Atık pil geri dönüşümünde başarı

Atık pil geri dönüşümünde başarı

Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilinci her yıl artan bir ivmeyle devam ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilen tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), 2014 için belirlediği 600 ton hedefinin yarısına 6 ayda ulaştı.

TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilincinin her yıl artan bir ivmeyle devam ettiğini söyledi.

Derneğin 2004'te kurulduğunu ve bu yıl 10. yılını kutladığını anımsatan Bahar, TAP'ın Bakanlık tarafından atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamak ve bertaraf etmekle yetkilendirilen tek kuruluş olduğunu belirtti.

Bahar, 2007'de 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını 2013 itibarıyla 530 tona çıkardıklarını, 2014'te de 600 tona ulaşmayı hedeflediklerini anlattı.

-"30 ayrı şehirde 100 bin öğrenciye ulaştık"

Bu yılın 6 ayında hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Bahar, şöyle konuştu:

"Amacımız ikinci 6 ayda daha fazla çalışarak, yıllık 600 ton hedefimizi de geçmek. 6 ayda 30 ayrı şehirde yaptığımız eğitimlerle 100 bin öğrenciye ulaştık. Pillerin toplanabilmesi için büyük ve küçük boy kutularımızı 10 bin noktaya ulaştırdık. Her bir noktada en az 5 kutu olduğunu düşünürsek 50 bin kutu şu anda atık pilleri bekliyor. 6 ay içinde 80 bin de masa üstü kutu dağıttık."

-547 belediyeyle işbirliği

Bahar, atık pil toplama miktarının artırılması ve işlemlerin verimli şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle çalışmaların titizlikle sürdüğünü kaydetti.

Ülke genelinde başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere toplam 547 belediyeyle işbirliği içinde olduklarına işaret eden Bahar, bu sayının her geçen gün artığını bildirdi.

Bahar, toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşüme yollandığını sözlerine ekledi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER