ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2013 Perşembe 20:28

Ahmet Kaya'nın mezarına vatan toprağı

Ahmet Kayanın mezarına vatan toprağı

Turizm Bakanı Ömer Çelik bizzat Türkiye'den getirdiği toprağı Ahmet Kaya'nın mezarına döktü.


Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'den getirdiği toprağı Ahmet Kaya'nın mezarına dökerek, "Özlemiştir diye vatan toprağı getirdik." dedi.

İzmir'in de aday olduğu EXPO 2020 oylaması için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şehrin doğusundaki Pere Lachaise mezarlığında Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret etti. Kırmızı karanfilin yanı sıra Türkiye'den getirdiği toprağı da Ahmet Kaya'nın mezarına döken Ömer Çelik, ''İnsanın kendi ülkesinden uzakta yaşaması çok büyük bir acı. O yüzden Türkiye'den toprak getirdik.'' diye konuştu.

"ÖZLEMİŞLERDİR DİYE VATAN TOPRAĞI GETİRDİK"

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vatan toprağı getirdik mezarlarına özlemişlerdir diye. İnsanın kendi ülkesinden uzakta yaşaması çok büyük bir acı. O yüzden Türkiye'den toprak getirdik bir kere daha kendi ülkeleriyle buluşsunlar ve Türkiye'den de onlara şöyle bir mesaj verelim istedik; ülkeniz sizi özlüyor ve size sahip çıkıyor. Karanfil de ülkemizin, bayrağımızın bir renginin sembolü olarak buraya bıraktık. Ama kendi ülkelerinden uzakta kalmış bu insanlar, kuşkusuz ülkelerine çok değer katmış sanatçılar kaçmak zorunda kaldırlar." ifadelerini kullandı.

"HERKES ÖZGÜRCE İSTEDİĞİ GİBİ YAŞASIN"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ziyaretle Türkiye'den geçmiş yıllarda çeşitli baskılar ve zulüm neticesinde ayrılmak zorundu kalmış ve hayatını kaybetmiş bütün insanlara bir mesaj vermek istediklerini vurgulayarak, ''İstiyoruz ki, Türkiye'de hiç kimse kimliğinden, fikirlerinden, düşüncelerinden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalmasın. Herkes özgürce kendi ülkesinde istediği gibi yaşayabilsin." dedi.

"TÜRKİYE'DE O GÜNLER GERİDE KALDI"

Mezarların Fransa'da olmasının bile Türkiye'nin geçmişte yaşadığı sıkıntılı zamanların bir örneği olduğuna dikkat çeken Çelik, ' 'Türkiye'ye değer katmış sanatçılar, fikir adamları maalesef ülkelerini, ülkelerindeki baskı yüzünden terk etmek zorunda kaldılar. Türkiye artık o dönemleri geride bıraktı. Türkiye artık önüne özgüvenle bakıyor. Kimliklerin, düşüncelerin, fikirlerin, her türlü duruşun özgür olduğu bir ülke inşaa ediyoruz. Umarım bundan sonra hiç kimse kendisini kendi ülkesinde diaspora olarak hissetmez.'' diye kaydetti.

"ONLARLA YENİDEN BULUŞTUK"

Geçmişte kötü örnekler yaşandığının da altını çizen Ömer Çelik, ''Kendi insanlarına, sanatçılarına, fikir adamlarına kötü zamanlar yaşatmış eski Türkiye'nin geride bırakıldığını, yeni Türkiye'de herkesin özgür, her kimliğin özgür olduğu bir ülke inşa ettiğimizi, dolayısıyla geçmişte ülkelerinden kaçmak zorunda kalmış bu insanlara bu değerlerimize büyük bir özgüvenle sahip çıktığımızı, onlarla yeniden buluştuğumuzu ifade eden bir ziyaret." dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER