ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 08:20

3 gündür kurtarılmaya çalışılıyor

3 gündür kurtarılmaya çalışılıyor

Define aramak için girdiği mağarada kuyuya düştü.


Eskişehir'in Mihalgazi İlçesi yakınlarında, define aramak için girdiği mağaradaki kuyuya düşerek yaralanan ve burada mahsur kalan 40 yaşındaki Ramazan Yörük'ü kurtarma çalışmaları gece boyunca sürdü. Ekipler, kuyudan çıkartıp mağara içerisinde güvenli yere aldıkları Yörük'e gereken tıbbi yardımı yaptı. Dar olan mağaranın iç kısımları ise kara barutla patlatılarak genişletildi.

Pazar günü saat 22.00 sıralarında Mihalgazi İlçesi'nin Alpagut Mahallesi Kazankaya Mevkii'ndeki Yarasa İni Mağaraları'nın olduğu bölgeye define aramak için 7 arkadaşıyla birlikte giden tekstil fabrikası işçisi, evli ve 3 çocuk babası Ramazan Yörük, mağara içinde yaklaşık 10 metre derinliğindeki kuyuya düştü. Arkadaşlarının durumu jandarma yeklilerine bildirmeleri ardından bel, kol ve bacaklarından yaralanan Yörük'ü çıkarmak için jandarma, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Arama Kurtarma Ekibi (AKUT), Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ve Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü (ANADOSK) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Dağcılık Kulübü, Eskişehir, Ankara ve İzmir Mağara Araştırma Dernekleri ekipleri sevk edildi.

Ekipler pazartesi günü saat 18.30 sıralarında mağara içerisinde yerini tespit etikleri Ramazan Yörük'ü kurtarmak için yoğun çaba harcadı. Çalışmalar gece sabaha kadar devam etti.

Ramazan Yörük, mağara içinde düştüğü yerden çıkartılıp daha güvenli bölgeye alındığı ve gerekli tıbbi müdahale yapıldı. Mağara içinin ve giriş kısmının çok dar olması nedeniyle ekiplerde yer alan aralarında kadınların da yer aldığı zayıf görevliler mağara içerisinde çalışmaları sürdürdü.  Mağara içerisinde de kara barut patlatılarak dar olan bölümleri genişletilmeye çalıştı. İzmir Mağara Araştırma Derneği üyesi Yusuf Öğrenecek yapılan çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Define arama amacıyla girmiş bir kişi bilmeyerek ilerlediği bir yerde yaklaşık 10 metrelik yere düşerek yaralanıyor. UMKE'den bir sağlık ekibi de aşağı indi ve gereken önlemleri aldı. Yaralının durumu iyi. Birkaç ezilme, kesik, kırık var. Ama yaralı stabil halde tutuluyor. Tüm mağaracılar, AKUT ve AFAD ekibinin katkısıyla çalışmalar sürdürülüyor. Mağara oldukça dar bir alan. Yaralının mevcut durumuyla taşınması çok mümkün değildi. Türkiye Mağaracılık Federasyonu'nun deneyimli ve eğitimli mağaracıları tarafından genişletme çalışması yapıldı. Bu konuda da bize destek diğer ekipler de destek verdi."

İzmir Mağara Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Samur de, saatlerden bu yana Ramazan Yörük'ün yanında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kendisinin durumu gayet iyi. Vücudunun belli bölgelerinde kırıklar, çatlaklar mevcut. Ama UMKE'nin para medikal ekibi içeride zaten sürekli kazazedenin başında değişmeli olarak bulunuyor. Sürekli rutin kontrolleri yapılıyor. Tansiyonu, vücut ısısı ve diğer şekeri tıbbi olarak ölçülmesi gereken değerleri ölçülüyor. Kazazedenin durumuyla ilgili merak edilecek herhangi bir durum yok. Şu anda bulunduğu yer de gayet onun için bir mağara için olabilecek konforlu bir alan. O yüzden kazazedenin durumu şu anda stabil ve iyi durumda."

 










 

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER