ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2014 Perşembe 12:25

3. Boğaz Köprüsü kuleleri tamam!

3. Boğaz Köprüsü kuleleri tamam!

3. Boğaz Köprüsü'nün kule yüksekliğinin Avrupa ve Asya yakasında 198 metre olarak tamamlandığını bildirildi.


Karayolları Genel Müdürlüğü, 3. Boğaz Köprüsü'nün kule yüksekliğinin Avrupa yakasında 198 metre, Asya yakasında 198 metre olarak tamamlandığını, her iki yakada da kayar kalıp sistemi sökülerek, otomatik tırmanır kalıp sistemine geçiş çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Genel Müdürlükten alınan bilgiye göre, dünyanın en büyük metropol şehirlerinden biri olan, günde 1500 aracın trafiğe katıldığı, her geçen gün nüfusu artan İstanbul'da ulaşım alanında en büyük projelerden birisi olan 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nin de içerisinde bulunduğu "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi" ile "Odayeri-Paşaköy Kesimi" projesinin yapımı devam ediyor.

Hizmete alınmasıyla İstanbul trafiği ile beraber Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki yoğunluğu büyük oranda rahatlatması planlanan 3. Boğaz Köprüsü'nün de içerisinde bulunduğu projeler kapsamında sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar, "güzergah açılması ve harita alımı" işleri gerçekleştirildi.

Çalışmalar kapsamında 17,6 milyon metreküp kazı, 6,6 milyon metreküp dolgu çalışması yapıldı, 59 menfez ile 3. Boğaz Köprüsü temel şaft kazıları ve temelleri tamamlandı. 17 viyadük ile 15 altgeçit ve 7 üst geçitte betonarme imalatlar, kule ve ankraj bölgesi imalatları yapıldı. Ayrıca 25 menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülüyor. Riva giriş Çamlık çıkış portalleri tamamlandı, tünel kazısına başlandı.

Kule yüksekliği Avrupa yakasında 198 metre, Asya yakasında 198 metre olarak tamamlandı, her iki yakada da kayar kalıp sistemi sökülerek, otomatik tırmanır kalıp sistemine geçiş çalışmaları devam ediyor. Proje tamamlandığında Garipçe tarafındaki kulenin yüksekliği 322, Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak.

Proje genelinde yaklaşık 4 bin 627 kişi çalışıyor. 737 makine ve 51 çeşitli ekipmanın kullanıldığı çalışmalar hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda 24 saat sürekli devam ediyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER