ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Şubat 2018 Pazartesi 17:35

200 milyon liralık hayali üretimle 30 milyon liralık dolandırıcılık

200 milyon liralık hayali üretimle 30 milyon liralık dolandırıcılık

Elazığ merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonda, farklı illerdeki paravan şirketler üzerinden kamuyu dolandırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi.


Elazığ merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonda, farklı illerdeki paravan şirketler üzeriden kamuyu dolandırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 25 şüpheli adliyeye sevk edilirken, 200 milyon liralık hayali üretimle günde 30 milyon liralık dolandırıcılık yapıldığı belirlendi.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, yapılan teknik ve fiziki takibin ardından farklı illerdeki paravan şirketler üzerinden kamuyu bugüne kadar tespit edilen miktarıyla yaklaşık 60 milyon lira dolandıran suç örgütü ortaya çıkarıldı.

Aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu suç örgütü üyelerinin yakalanmasına yönelik 16 Şubat'ta Elazığ merkezli İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Mersin, Antalya, Balıkesir, Şırnak ve Hatay'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 25 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edildi.

- "Kamu bugüne kadar 60 milyon liradan fazla zarara uğratılmıştır"

Konuya ilişkin İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, suç örgütünün farklı illerdeki paravan şirketler üzerinden sahte fatura, muhteviyatı değiştirilmiş fatura, vergi iadesi ve benzeri yollarla ticari faaliyetler adı altında kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yaptığı bildirildi.

Şüphelilerin, usulsüz işlemlerle ekonomik kazanç sağlamak için bir araya geldikleri, çıkar amaçlı organize suç örgütü kurdukları ifade edilen açıklamada, örgüt yöneticilerinin Elazığ, Ankara, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kırşehir, Siirt ve Iğdır'daki farklı şirket ve kişiler üzerinden hayali ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulunarak hazineden çıkarılan ödeneklerle haksız kazanç sağladıklarının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, defterdarlık ve mal müdürlüklerinin kullanımında olan otomasyon programlarının işleyişini bilen kamu görevlileriyle belirli bir miktar para karşılığında anlaşan örgüt yöneticisi veya üyelerinin usulsüz işlemlerini paravan şirketler üzerinden yaptıkları aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özel tüketim vergisine tabi malların, Maliye Bakanlığınca belirlenen listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Bakanlıkça belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilir. Söz konusu mevzuat kapsamında, sadece bir günde yaklaşık 200 milyon lira değerinde mal üretildiğine ilişkin belgeler sunan paravan şirketlerin hesabına 30 milyon lira aktarıldığı ve meblağın örgüt mensupları tarafından çekildiği belirlendi. Kamu bugüne kadar tespit edilen kısmıyla toplam 60 milyon liradan fazla zarara uğratılmıştır."

Ayrıca, örgütün yöneticisi veya üyesi şüphelilerle petrol, inşaat, turizm, lojistik, kozmetik, makine ve demir çelik sektöründe faaliyet yürüten şirketlerin sahipleri, ortakları, muhasebecileri ve örgüte yardım eden kamu görevlilerinin yanı sıra usulsüz işlemlere aracılık yapan çeşitli meslek grubundaki şüphelilerin de deşifre edildiği vurgulandı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER