ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2014 Perşembe 11:18

168 kişiye ''panik butonu''

168 kişiye panik butonu

Şiddet görenleri korumaya yönelik 2012 yılından itibaren Adana ve Bursa'da başlayan ve kamuoyunda ''panik butonu'' olarak bilinen projeyle haziran ayı itibariyle toplam 168 buton mağdurlara verildi.



Kadına şiddetle mücadele için toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili farkındalık çalışmaları yürüten Bakanlık, şiddet gören kadınları korumaya yönelik  çeşitli adımlar atıyor.

Bakanlık verilerinden elde edilen bilgilere göre, hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Sinop ve Düzce'de 2 yeni kadın konukevi hizmete açılırken, 5 kadın konukevi ise güvenlik ve hizmet standartları gereği yeni binalara taşındı.

Bütçe giderlerinde tasarruf ve etkinlik sağlanması amacıyla ise toplam 3 ilde müstakil olarak hizmet vermekte olan ilk kabul birimleri, kadın konukevleriyle aynı binada hizmete başladı. Bir ilde ise 2 olan kadın konukevi sayısı, hizmet kalitesi gereği 1'e düşürüldü.

2014 yılı sonu itibariyle ise kadın konukevi bulunmayan 5 ilde, kadın konukevi açılması planlanıyor.

Şiddet gören kişileri korumaya yönelik 2012 yılından bu yana Adana ve Bursa'da ''Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması''na devam ediliyor. Pilot uygulama kapsamında Haziran 2014 itibariyle Adana'da 91, Bursa'da ise 77 olmak üzere toplam 168 buton mağdurlara verildi.

Öte yandan şiddet mağdurlarına yönelik sunulan hizmetler açısından yeni bir model olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde Şiddetin Önlenmesi (ŞÖNİM) ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetleri de sürdürülüyor. Kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesi amacıyla 14 ŞÖNİM faaliyet gösteriyor.

Suriyeliler için ''şiddete müdahale'' eğitimi veriliyor

Bakanlık, Suriye'de devam eden savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalıklarının artırılması yönünde çalışmalar gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Suriyelilere hizmet sunan ilgili personelin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete müdahale konusunda kapasitelerinin geliştirilmesi için eğitim programları düzenlendi.

Türkiye'de kadınların ekonomik fırsatlara erişiminin artırılması için de projeler yürütülüyor. Bu projeler kadın kooperatiflerinin desteklenmesini de içeriyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik de eğitim programları geliştiriliyor. Böylece kadın hakları ve kadın erkek eşitliği konularında vatandaşların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER