ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Mart 2024 Salı 11:24

Yüksek hızlı internet ne kadar gerekli?

Yüksek hızlı internet ne kadar gerekli?

Hep daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli internet talep ediyoruz. Sunulan hızlar da bunu gösteriyor. Peki bu kadar hızlı internete gerçekten gerek var mı?


İşimiz gücümüz, hayatımız teknoloji oldu. Teknoloji sayesinde hayatımıza giren kavramlardan biri de internet. Önceleleri 14 Kbps hızlarla başlayan internet maceramız bugünlerde 10, 20 ve hatta 100 Mbit hızlarıyla devam ediyor.

ShiftDelete.net'te yer alan Özgür Çetin imzalı habere göre Elbette internetin hızlanması güzel bir gelişme. Üstelik bu gelişme sadece sabit hatlarda değil mobil internette de yaşandı. Günümüzde neredeyse sabit hatlarla bağlandığımız hızları mobil internette de ulaşabiliyoruz. Hızlı internet gerçekten güzel ve bizim gibi işi gücü internet olan ve bu alandan ekmeğini çıkaranlar için önemli bir gereklilik.

HERKESE GEREKLİ Mİ?

Ancak şu bilinen bir gerçek ki kullanıcıların ezici bir çoğunluğu interneti e-postalarını kontrol etmek, Facebook'ta arkadaşlarını dürtmek ve haber okumak gibi temel işlemler için kullanıyor. Bu tip bir kullanım için de 20 Mbit gibi bir hıza gerek yok.

Bazılarınız belki bana kızacak ama böyle bir kullanım için çok yüksek hızlara gerek yok. Bu tip kullanıcıların çoğu da zaten aylık 4-6 GB gibi kotalı internet çözümlerini kullanıyorlar. Bu tip kullanım alışkanlıklarına sahip kullanıcılar için 4-6 Mbps bağlantı fazlasıyla yeterli olur ve oluyor da.

Her ne kadar ben evde 20 Mbit internetle bağlansam da bu hıza gerçekten ihtiyaç duyduğum çok az durumla karşılaştığımı belirtmek isterim.

MEMNUN OLMAYANLAR KİM?

Sürekli daha yüksek hızları talep edenler ise ağırlıklı olarak bu işle profesyonel anlamda ilgilenenler. İnternetten sürekli bir şey indiren ya da işi gereği indirme ya da yükleme (download/upload) yapanlar.

Olaya internet servis sağlayıcılar tarafından bakacak olursak genele yönelik çözümler üretildiğini görüyoruz. Bu çözümler ise zaman zaman yüksek hıza ihtiyaç duyan kullanıcıları memnun etmeyebiliyor.

KOTA SORUNU

Türkiye'de internet hızı konusunda altyapısal sorunları olan bölgeleri bir kenara bırakacak olursak yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak internetle ilgili asıl sorun kota. 10-20 Mbps gibi yüksek internet hızlarını sunup 6 GB ya da 10 GB gibi komik kotalarla HD film ya da YouTube'da video izlemek pek mümkün değil. Bu konuda servis sağlayıcılara iş düşüyor ama onlar da bu konuda pek hevesli görünmüyorlar. Yani kısa vadede çözülmesi mümkün görünmeyen bir sorun var ortada.

Kullanıcının mağdur olduğu bu sistem için acilen bir çözüm bulmak gerekiyor. Çünkü yüksek hızları verip düşük kotalarla bunu sınırlamak pek mantıklı görünmüyor.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER