ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mart 2017 Salı 09:54

Yerli baz istasyonundan ilk "alo"

Yerli baz istasyonundan ilk "alo"

Türkiye'nin yerli baz istasyonu ULAK üzerinden ilk görüntülü görüşme gerçekleştirildi.


Türkiye'nin ilk yerli baz istasyonu ULAK'tan ilk görüşme, Turkcell Küçükyalı Plaza ve Erzincan şehir merkezinde bulunan iki yerli baz istasyonunun Turkcell şebekesi üzerinden birbirine bağlanmasıyla sağlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının desteği, Savunma Sanayii Müsteşarlığının koordinasyonunda ASELSAN ana yükleniciliğinde Netaş ve Argela'nın katkılarıyla Türk mühendisler tarafından ilk milli baz istasyonu ULAK geliştirildi.

Tasarımı tamamen yerli olan ULAK ile Türkiye, dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline gelecek.

Haberleşme sistemini daha güvenli hale getirecek ULAK, teknolojiyi alan ve kullanan değil, tasarlayan, üreten ve satan ülke haline gelinmesinde önemli bir adım olacak.

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi'nde operatörler tarafından sipariş sözleşmesi imzalanan ULAK'tan ilk "alo", Turkcell tarafından İstanbul-Erzincan arasında canlı şebekede kullanıldı.

- "Türkiye’de tarihi bir başarıya imza attık"

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, AA muhabirine, yerli baz istasyonları üzerinden görüntülü görüşme yapılmasının Türkiye’de mobil iletişimi değiştirerek yeni bir çağ başlatacağını ifade ederek, "Dün Türkiye’de tarihi bir başarıya imza attık. Sadece yerli baz istasyonları kullanarak gerçekleştirdiğimiz görüntülü görüşme, bu projeye yani yerli kaynaklara, Türk mühendislerine inanıldığı zaman nelerin başarıldığının en somut göstergesi oldu. Tüm dünyaya bunu kanıtlamış olduk." diye konuştu.

Şebekelerinde kullanmak üzere 250 adet ULAK siparişi verdiklerini ve proje kapsamındaki ilk teslim almaları da kendilerinin yapacağını anlatan Terzioğlu, "Böylece Türkiye’de yerli baz istasyonunu gerçek şebekede kullanacak ilk mobil operatör de Turkcell olacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

Yerli baz istasyonun yanı sıra Türkiye’nin ilk yerli 4,5G baz istasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik iş birliği anlaşmasının da yerli teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini dile getiren Terzioğlu, sadece 4,5G’de değil 5G’de de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için birçok kurumla ortak projelerde birlikte çalıştıklarını bildirdi.

Terzioğlu, yerli teknoloji üretimi konusunda en fazla yatırım yapan şirketlerden biri olduklarının altını çizerek, "4,5G’nin birinci yılında projede üretilen yerli baz istasyonlarının yeteneklerini göstermesi açısından gerçekleştirdiğimiz görüntülü görüşme büyük önem taşıyor. 4,5G’nin ilk yılında Türkiye’de yerli baz istasyonlarıyla yapılan ilk görüntülü görüşmeyi bu projeye en başından beri destek veren Başbakanımızın memleketinde gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER