ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mart 2017 Perşembe 16:13

Yeni Nesil Milli Yük Vagonu tanıtıldı

Yeni Nesil Milli Yük Vagonu tanıtıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "TÜDEMSAŞ'ı tekrar kutluyoruz. Bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. 3 yıl sizlere uzun gibi gelebilir ama bu sektörlerde, bu tip üretimlerde 3 yılın çok kısa olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim"


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yeni Nesil Milli Yük Vagonu'nu 3 yılda üreten TÜDEMSAŞ'ı kutlayarak, "Bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. 3 yıl sizlere uzun gibi gelebilir ama bu sektörlerde, bu tip üretimlerde 3 yılın çok kısa olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Arslan, Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ (TÜDEMSAŞ) tarafından üretilen "Yeni Nesil Milli Yük Vagonu"nun Sivas'taki üretim tesisinde düzenlenen tanıtım programında, Ankara ile Sivas arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren projesi hakkında bilgi verdi.

Bütün güzergahta çalışmaların devam ettiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"İnşallah, niyetimiz 2018 sonunda bitirip Sivaslıyı yüksek hızlı trenle buluşturmak ancak burada kalmayacağız. Sivas-Erzincan arasının birinci etabının ihale sürecini başlattık, Erzincan'a da uzatacağız. Orayla da yetinmeyip Erzurum, Kars'a kadar götüreceğiz çünkü Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray o zaman çok anlamlı olur. Bununla da yetinmeyip Sivas-Elazığ-Malatya diyerek daha güneye yine hızlı treni taşıyacağız çünkü demir ağlarla örmek ülkenin her tarafına demir yolu yapmaktan geçer. Yine Sivas'ı Ankara üzerinden Konya'ya bağlamak önemli. Konya'da kalmayıp Karaman-Mersin-Adana'ya oradan da Gaziantep, Şanlıurfa'ya uzatacağız hızlı tren hattını. Yüksek hızlı trenin İzmir'e kadar olan kısmının inşaatı devam ediyor, Bursa devam ediyor ama onunla yetinmeyip Afyonkarahisar üzerinden Antalya'ya, Kırıkkale üzerinden Çorum'a Samsun'a, Erzincan üzerinden Karadeniz'e Trabzon'a ülkenin her yerini inşallah hızlı trenlerle ördüğümüzde o zaman biz gerçek bir demiryolu ağıyla örülmüş ülke haline geleceğiz."

Bakan Arslan, sadece alt yapının yetmeyeceğini vurgulayarak, sektörde küresel oyuncu olmak, dünya ölçeğinde rekabet edebilir hale gelmek istediklerini aktardı.

- "Önemli mesafeler katettik"

Bunun için yerli sanayiyi geliştirmenin önemli olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Kendi rayımızı geliştirmek adına, kendi araçlarımızı, kendi tekerlerimizi üretmek adına önemli mesafeler katettik. 'Teker' deyip geçmeyin. Demiryollarında bir diğer boji (tekerleklerin hareketini sağlayan sistem) sistemidir. Gerçekten çok önemlidir. Onun için Kardemir'de kendi mevcut hatlarımızda kullanmak üzere ray ürettik. Onun için araç parkımızı modern hale getirdik. Mevcut konvansiyonel hatlarımızı hem iyileştirdik hem elektrikli hale hem sinyalli hale getiriyoruz. Yüksek hızlı tren işlemecisi olan önemli ülkelerden biri haline geldik. Elbetteki bu bizim için çok önemli. Yine demiryolu endüstrisini geliştirmek adına Erzincan'da ray bağlantı elemanları üretiyoruz, ihraç ediyoruz. Adapazarı'nda yüksek hızlı tren araçlarını metro araçlarını üretebilecek fabrikayı kurduk. Karabük'te hızlı tren raylarını da üretmeye başladık. Kırıkkale'de tekerlek takımlarını MKE ile üretiyoruz. Bu konuda değerli Bakanımızın Milli Savunma Bakanlığı dönemindeki katkısına müteşekkiriz. Çankırı'da hızlı tren makas fabrikasını kurduk. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ'da da yıllardır yeni nesil lokomotif üretip ihraç ediyoruz. Milli motorun da üretimine başladık. Milli yüksek hızlı tren yapılma süreci önemliydi konsept tasarımını tamamladık. Daha da önemlisi bu yollarda yürüyecek araçları imal etmeye, bu yollarda kullanacak malzemeyi yerli olarak üretmeye hatta bölgesinde ihracatçı konumuna gelmek çok önemliydi. Bunun için demiryolcular ile birlikte biz artık dünyaya 'evet yetinmiyoruz' diyoruz."

Bakan Arslan, 1961 yılında ilk buharlı lokomotif olan "Bozkurt"u üreten Sivas'ın, bugün bir başka başarıya, bir başka iftihar kaynağına imza attığına işaret ederek, "O yüzden TÜDEMSAŞ'ı tekrar kutluyoruz. Bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. 3 yıl sizlere uzun gibi gelebilir ama bu sektörlerde, bu tip üretimlerde 3 yılın çok kısa olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

 

- Milli yük vagonunun avantajları

Milli yük vagonunun avantajlarından bahseden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Birincisi 29,5 metre uzunluğuyla 2 vagonluk konteyneri tek bir vagonda taşıyabilme özelliği çok önemli. Benzer vagonlardan yaklaşık 9,5 ton daha hafif olması bir başka önemli özelliği. Bu yüzde 26 daha hafif olması anlamına geliyor. Yine 25,5 ton boş ağırlığıyla Avrupa'daki eş değer vagonlara göre 4 tondan daha fazla yük taşıma fırsatı veriyor. Taşıma kapasitesindeki bu artış işletmeciye elbetteki yüksek fayda avantajı demek. Daranın hafifliği nedeniyle de yüzde 15 oranında daha fazla yük ya da daha düşük maliyet demek. Ülkemizde ilk defa üretilen 3 adet H tipi boji ve kompak fren sistemi sayesinde yüzde 15 oranında yük taşıma maliyeti düşürülmüş durumda. Seyir sırasındaki düşük ses seviyesi de gürültüden uzak yine bu yük vagonlarımızın işletmecilik anlamındaki bir başka avantajı. İki adet vagonun görevini görebilen tek bir adet yeni nesil milli yük vagonunun üretim maliyeti de yüzde 15 daha düşük. Elbetteki aynı zamanda bu uzun soluklu bakım maliyetinin de düşük olması anlamına geliyor. Prototip olarak üretilen vagonun kısa bir sürede seri üretimine geçilmesi ve buradan da inşallah ihracatı amaçlıyoruz. TÜDEMSAŞ'da çalışan arkadaşların bir sözü var, dediler ki '3 yılda bu aşamaya getirdik, üretim aşamasına getirdik ama geldiğimiz nokta yetmez. Bu sene 150 tane üretim yapıp hem iç piyasaya hem ihracata sunmuş olacağız.' Arkadaşlarımıza söylüyoruz 150 rakamı önemli, 150 rakamı büyük ama Sivas'ın hedefleri, TÜDEMSAŞ'ın hedefleri ve ülkemizin hedefleri düşünüldüğünde bunun yetersiz olduğunu da burada söyleyelim."

-Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın konuşması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Sivas için bir dönüm noktası olan milli yük vagonunun tanıtımında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Sivas'ın bir demiryolu şehri olduğunu dile getiren Yılmaz, "İçinden demiryolu geçtiği için değil, Eskişehir nasılsa Sakarya nasılsa Sivas da öyledir. Sizin liderliğinizde bu Sivas, eski hayal ettiği günleri inşallah, geçmişteki şanlı günlerini demiryolu sanayisi alanında yine yakalayacaktır. İnşallah, sizin önderliğinizde demiryolu lojistik merkezini hayata geçiririz. 2. OSB'yi yapıyoruz. Allah nasip ederse onun her parseline raylı sistem koyacağız." dedi.

Demiryolunun üstünden bir yolcu vagonuna karşılık 4-5 yük vagonu geçtiğine dikkati çeken Bakan Yılmaz, "Yük vagonunun üretimi ve taliplisi yolcu vagonundan kat kat fazladır. İnşallah burada ürettiklerimizi, yurt dışına ihraç edeceğiz. Sadece Türkiye'nin ihtiyacı değil, bu bölgenin ihtiyacını karşılarsak devamlı bir iş sağlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

Sivas'ta da ürün çıkacağını, yük vagonu çıkacağını gördüklerini vurgulayan Yılmaz, emeği geçen herkese teşekkür ederek, TÜDEMSAŞ'ın ve yük vagonu üretiminin çok daha iyi bir yere gideceğini kaydetti.

Sivas Valisi Davut Gül ise TÜDEMSAŞ'ın önderliğinde ikinci OSB'de hayırlı faaliyetlerin devam edeceğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın da hükümetin demiryolu sektörüne harcadığı 60 milyar liralık yatırımla çok önemli projeler gerçekleştirdiklerini dile getirerek, 8 bin kilometrelik hatta da çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini aktardı.

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan da demiryolu sektörü için canla başla çalışmaya devam edeceklerini belirterek, destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Koçarslan, Bakanlar Arslan ve Yılmaz'a teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra Yeni Nesil Milli Yük Vagonu'nun önünde kurdele kesen Arslan ve Yılmaz, incelemelerde bulundu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER