ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Şubat 2017 Cuma 14:23

Yabani kedi karakulak GPS'le izlenecek

Yabani kedi karakulak GPSle izlenecek

Türkiye'de sınırlı bir yayılış alanına sahip ve nesli tehlike altında bulunan karakulak, habitat tercihleri hakkında önemli verilere ulaşılması ve türün korunmasına katkı sağlanması için 1 yıl boyunca GPS'li tasmayla izlenecek


Türkiye'de sınırlı bir yayılış alanına sahip ve nesli tehlike altında bulunan yabani kedi türü "karakulak", korunmasına katkı sağlanması için 1 yıl süresince GPS'li tasmayla izlenecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bir kümese girerek sıkışan karakulağın, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekiplerince kurtarılarak koruma altına alındığı belirtildi.

DKMP uzmanlarınca GPS'li tasma takılan ve ilk verilerin gelmeye başladığı karakulağın, 1 yıl süre ile izlenmesinin planlandığı aktarıldı. Böylece nadir görülen bu hayvanın günlük ve mevsimsel hareketleri ve habitat tercihleri hakkında önemli verilere ulaşılması, türün korunmasına katkı sağlanmasının hedeflendiği ifade edildi.

Karakulağın doku ve kan örneklerinin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsündeki DNA ve Hücre Bankası'nda muhafaza altına alındığına işaret edilen açıklamada, bu örnekler sayesinde bilim adamlarının uzun yıllar sonra bile bu türlerle alakalı çalışma imkanı bulabileceği vurgulandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuya değerlendirmesinde, tabiattaki hayvanların, özellikle de nesli tehlike altında olan türlerin korunması hususunda vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini bildirdi.

Eroğlu, "Hayvan haklarının korunması, hayvanlara iyi muamele edilmesinin temin edilmesi ve hayvanların her türlü mağduriyetinin önlenmesini sağlamak maksadıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarda teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek uyguluyoruz." görüşünü kaydetti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER