ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2013 Salı 20:25

TSK yerli teknolojide çağ atlıyor

TSK yerli teknolojide çağ atlıyor

TSK’da ihtiyaçlar listesi ithal tekelinden kurtuluyor. Yerli üretimin yüzde 54’e çıktığı ifade ediliyor.


Star Gazetesi'nin haberine göre AK Parti Ar-Ge Başkanlığı Savunma Sanayi’ndeki gelişmelerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda toplam savunma ve havacılık cirosunun 4 kat arttığına değinilirken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının da periyodik olarak artarak yüzde 54’e çıktığına vurgu yapıldı. Savunma ve havacılık sanayindeki ihracat artışı da yine bu rakamlara paralel olarak son 10 yılda 5 kat arttı.

İHTİYAÇLAR YERLİ OLUYOR

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu tarafından hazırlanan raporda, TSK’nın savunma ve havacılık ihtiyaçlarının yüzde 54’ünün yerli sermayeden karşılandığı bilgisi yer aldı. Ayrıca toplam savunma ve havacılık cirosu da 2012 yılı itibariyle 4 kat artarak yaklaşık 5 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin havacılık ve savunma alanındaki ihracatının da 5 artarak 1,2 milyar dolar seviyesine yükseldiği belirtildi.

HEDEF İLK 10’A GİRMEK

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde hayata geçirilen projeler kapsamında üretilen ilk yerli savaş teknolojileri de yine raporda kendisine yer buldu. Türkiye’nin kendi tasarımı ilk tankı ALTAY, ilk operatif insansız hava aracı ANKA, ilk savaş gemisi MİLGEM, ilk piyade tüfeği MPT ve ilk eğitim simülatörlerinin üretiminin ardından ihraç edilmeye başlandığının da altı çizildi.

EN GÖZDE 6 DEV PROJE

Öte yandan 2023 vizyonu kapsamında tamamlanacak olan projeler şöyle sıralandı:

- Jet eğitim uçağı
- İstihbarat uydusu
- Muharip uçak
- Çıkarma gemisi
- TF 2000 fırkateyni
- Orta sınıf helikopter

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER