ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2014 Çarşamba 20:20

Synology DS214+ NAS Sunucu İncelemesi!

Synology DS214+ NAS Sunucu İncelemesi!

Synology firması yeni DS214+ NAS ürünleri ile fark yaratıyor!


Geçtiğimiz günlerde sizlere Synology firmasının fiyat/performans odaklı NAS ürünlerinden DS214 Play'i incelemesini sunmuştuk. Bu haberimiz sizler tarafından oldukça ilgi gördüğü için bu gün yine Synology firmasının DS214+ ürününü tanıtmaya karar verdik. Öncelikle bilmeyen varsa NAS sunucuların ne işe yaradıklarını ve nasıl çalıştıklarını açıklayalım.

1398255795_synology-ds2142.jpg

Synology firması ise NAS çözümler için şu açıklamayı yapıyor; 

"Nas sunucu sistemleri şu anda kullanılan sunuculara alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Yüksek güç ihitiyacı olmayan, stabilite problemleri yaratmayan  ve işletme maaliyeti 0'a yakın olan yeni sunucular üretmek amacıyla geliştirilen NAS Sistemeleri son yıllarda büyük bir popülerite kazanmıştır.

Windows tabanlı sunucuların hem işletim sistemi ücretleri, hem bakım maaliyetleri, hem güç tüketimleri hemde stabilite sorunlarından dolayı NAS sistemleri özellikle küçük ve ortaboy işletmelerin son yıllarda kurtarıcısı olmuştur. Günümüzde depolama alanı ihtiyacı sürekli artıyor, özellikle kamera sistemlerinin güçlenmesi ve çözünürlüklerinin artması ile pazardaki NAS satışları hızla gelişmekte ve artmakta. Aynı zamanda bilgi üretimi, üretilmiş verinin yedeklenmesi ve saklanması gibi durumlarda bu pazarı sürekli kamçılıyor. 

Sistemde bulunacak olan bir FILE sunucu için birinci olarak Windows Server alternatif olarak Linux yada BSD core (Windowsa göre yönetim zorlukları içermektedirler) derken maliyet yükseliyor üstüne birde yazılımın bakımı takibi gibi şeyler devreye giriyor üstünede sistemin genel elektirik tüketimi varki sunucu sistemleri 600W lara kadar çıkan güçler tüketiyorlar sesleri ve soğutma problemleride cabası oluyor.

 Bu gibi durumlarda NAS sunucular şirketlerin imdadına koşuyor, düşük güç tüketimleri, ses sorunlarının olmaması, kolay yönetilebilirlik entegrasyon kolaylığı derken NAS sunucular tek tercih haline geliyorlar."

NAS sunucular hafiflikleri ve arttırılabilir&değiştirilebilir HDD'leri ile her konuda kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Gelelim NAS 214+'ın incelemesine;

Synology DiskStation ailesinin son üyesi, DS214+, bir önceki modeli DS213 + 'dan fiziksel olarak pek farklı görünmüyor ama içinde daha hızlı işlemci, daha fazla bellek ve Gigabit'in yeni bir ağ arayüzü bulunmakta. 

DS214+ bir önceki nesil olan DS213+ gibi soğutma fanının altındaki adaptörden güç alıyor. Masaüstü kullaım için tasarlanmış bu sunucu yandaki Synology logosuyla dışarıdan oldukça fütiristik görünen bir tasarıma sahip. Fan sesi çok sessiz ortamlarda duyulabilir olsada rahatsız edici boyutlarda bir gürültü seviyesine sahip değil. NAS 214+ 20 watt civarında güç tüketimi ile büyük sunuculardan kat ve kat daha az güç tüketmekte.

1398259838_synology-ds2143.jpg

 

1,33 GHz çift çekirdekli işlemcisi ve 1GB DDR3 belleği ile DS214Play'in donanımına yakın bir donanım sağlayan DS214+ multi-tasking DSM yazılımları ilede zenginleştirilmiş bir arayüze sahip. İki adet 3,5 inç yada (aparat yarıdmıyla) 2,5 inç SATA diskleri kızaklarına yerleştirerek; Synology firmasının kendine özel RAID yazılımı sayesinde sunucuya takabiliyoruz. 8TB boyutundaki HDD'leri destekeleyen bu sistemde 2x4TB olan Hard Diskleri Synology'nin kendi geliştirdiği Synology Hybrid RAID1 teknolojisi ile birbirine bağlayabiliyoruz.

Harici eSata Diskler arkada USB 3.0 bağlantı noktasındanda sunucuya bağlanabilmektedir. Önde ise US 2.0 girişleri yer almaktadır. DS213+'ta önde yer alan SD Kart girişi yeni modelde artık bulunmuyor. 

1398261012_f-ds214front.jpg

Synology DS214+'ın arayüzü oldukça kolay ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmıştır. SATA diskleri eklemek ve bunlara bağlanmak için geliştirilen DSM ToGo, tarayıcınıza girmeniz gereken bir IP adresi vererek buradan disklerinizi kontrol edebilmenizi sağlamaktadır. Bu arayüz oldukça akıcı ve kolay kullanıma sahip olduğu için Synology DS214+ kendinden daha pahalı sistemlerden daha kullanışlı olabilmektedir.

1398261257_synology-ds2145.jpg

Synology DS214+'ın performansı ise fiyatı göz önüne alındığında çok başarılı dememiz yanlış olmayacaktır. Daha önceki DS213+'a göre \%89 daha iyi performans sunan DS214+ 208 MB/saniye okuma 153 MB/saniye yazma haızlarına ulaşabilemktedir. Yeni nesil Gigabit ağ bağlantı noktaları ile de geniş bir bant aralığı sağlayarak trafik konusunda bir sorun yaşatmamaktadır. 

1398262303_f-ds214right-45-add.png

NAS dosya paylaşımı İSCSI SAN desteğine ek olarak; Apple, Android ve Windows Phone cihazlara bulut veri desteğini de kendi içinde gerçekleştirebilmektedir. Her ay bulut hizmetlerine para aktaran kişilerin NAS çözümlerine geçmeleri için en ufak bir tereddüt etmemelerini önermekteyiz. NAS çözümleri video stream edebilme yetenekleri ile de ev kullanıcılarının yakın zamanda dikkatini çekecek ürünler olarak göze çarpmaktadır. Yurt dışında  222,50 £ fiyatıyla oldukça dikkat çeken DS214+ hem performansı hemde fiyatıyla bu yılın NAS ürünü olacaktır diye tahmin etmekteyiz.

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER