ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 15:03

Singapurlu bilim adamlarından müthiş buluş

Singapurlu bilim adamlarından müthiş buluş

Singapurlu bilim adamları yeni nesil pil icat etti.


Bu piller 3 dakikada şarj oluyor, üstelik kullanım ömürleri de normal pillere göre çok daha uzun.

Günümüzde şarjlı bataryalar telefondan dizüstü bilgisayarlara, motosikletten arabalara kadar her yerde kullanılmaya başlandı. Ancak pillerin şarj süresinin uzun olması, birçok kullanıcının en çok şikayet ettiği konular arasında. Yeni geliştirilen pillerin ise bu sorunu çözeceği tahmin ediliyor. Bu teknoloji ile piller iki dakikalık şarj sonrasında, yüzde 70’lik doluluk oranına ulaşıyor. Üstelik bu yeni nesil pillerin kullanım ömrü 20 yıldan daha fazla.

Singapur’da Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim adamları, pilin şarj süresini kısaltacak yeni bir buluşa imza attı. Geliştirilen pillerin özellikle elektrikli araçlar üzerinde büyük bir etki oluşturulacağı ifade ediliyor. Hali hazırda 4 saatte şarj edilebilen elektrikli bisikletler, yeni nesil Lityum-iyon pilleriyle 20 kat daha hızlı şarj edilebilecek. Aynı zamanda bu piller önceki pillere oranla 20 kat daha fazla kullanım ömrü vaat ediyor.

Araştırmanın başındaki bilim adamlarından Prof. Dr. Chen Xiaodong'un yaptığı açıklamaya göre, yeni nesil pillere sahip elektrikli araçlar ile şu andaki yakıtlı araçların benzin istasyonunda harcadıkları süre aynı olacak. Xiaodong, ayrıca yeni nesil pillere sahip otomobillerin menzilinin büyük ölçüde artacağı müjdesini de verdi.

Günümüzdeki lithium-ion pillerinde negatif kutup için geleneksel grafit kullanılıyor. Yeni nesil pillerde ise bunun yerine titanyum dioksitten elde edilen bir jel kullanılacak. Kullanılan maddenin, toprakta çokça bulunan ucuz ve güvenli bir malzeme olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda hali hazırda bu madde, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını absorbe eden koruyucu losyonlarda ve gıda katkılarında sıkça kullanılıyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER