ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Haziran 2013 Cuma 12:06

Siber polis gezicileri masaya yatırdı

Siber polis gezicileri masaya yatırdı

Siber Olaylara Müdahale Merkezi 50 kişilik bir ekiple Gezi olaylarını provoke eden grubu takibe aldı.


Siber Güvenlik Stratejisi kapsamında kurulan ve ‘sanal yollarla ayaklanmayı teşvik’i de siber tehdit olarak değerlendiren USOM ve SOME’ler (Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve Ekipleri), Gezi Parkı eylemleri gibi olaylarda ‘Twit analizi’ programlarıyla emniyete anlık bilgi verecek.

Gezi Parkı eylemleriyle gündeme gelen sosyal ağlara müdahale konusunda ilk adres belli oldu. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Ulusal Siber Güvenlik Eylem Stratejisi 2013 2014 Eylem Planı kapsamında 15 Mayıs'ta 7/24 esasıyla çalışmaya başlayan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM), sanal ortamda yapılan ayaklanma, hükümete karşı isyan, provokasyon ve benzer girişimleri de siber tehdit kapsamında değerlendirebileceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre geçen hafta Başbakanlık’ta gerçekleştirilen özel toplantıda ve dünkü Siber Güvenlik Kurulu'nda Gezi Parkı protestoları ve Twitter başta olmak üzere sosyal ağların kullanımı masaya yatırıldı. 

ABONELİK İPTALİ KOLAYLAŞTIRILACAK 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yönetmeliğine göre aboneliğin feshi bildirildikten sonra, 24 saat içinde aboneye sunulan hizmet kısıtlanacak ya da durdurulacak. Durdurulmazsa abone sorumlu tutulamayacak.

50 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Toplantılarda, Başbakan'ın talimatıyla USOM'ların güçlendirilmesi kararı çıkarken, şu anda 50 kişilik olan USOM ekibinin genişletilmesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) bağlı merkeze, ‘Twitter trafiğindeki değişimi ve atılan twit'leri analiz eden programlar’ başta olmak üzere teknolojik yazılım desteği de sağlanması konusunda da görüş birliğine varıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan plana göre USOM kapsamında enerji, finans, havacılık gibi kritik sektörler için sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) oluşturulacak. 

EMNİYETE ‘BU KİŞİLER KIŞKIRTTI’ BİLGİSİNİ VERECEK

Enerji, finans, havacılık gibi kritik sektörlere yönelik BDDK ve EPDK gibi üst kuruluşlar nezdinde USOM’a bağlı sektörel SOME'ler oluşturulacak. SOME’ler de USOM’lar üzerinden siber olaylara müdahale ederken suç soruşturmasına destek sağlayacak verilerin sağlanması için adli makam ve kolluk birimleri ile koordineli çalışacak. Edinilen bilgiye göre USOM, sanal ortamda ‘ayaklanma ve isyan’ amaçlı yayınlar yapan kişiler hakkında bilgi toplanması konusunda güvenlik güçlerine yardım edecek. Twitter kullanıcılarına ait IP bilgilerini edinme konusunda ise USOM'un ABD'deki benzer organizasyonundan yardım istenecek. Ancak sosyal ağın, ABD’deki yerel bir mahkeme kararı olmadan kullanıcı bilgisi paylaşmama ilkesi dikkate alındığında bu alanda USOM'un nasıl bir yol izleyeceği henüz net değil. Ancak merkez, sosyal ağlar aracılığıyla halkı provokasyon, nefret ve tehdide karşı kolluk güçlerine bilgi akışı sağlama görevi üstlenecek. USOM, örneğin, "Başbakanlık ofisini ele geçiriyoruz", "Camiye saldırdılar" gibi twit’leri atanları tespit edebilmek için çalışacak. 

ULUSAL SİBER OLAYLARA MÜDAHALE MERKEZİ (USOM) KİMLERLE ÇALIŞACAK? 

USOM, emniyet, MİT, jandarma gibi güvenlik kuruluşlarının yanı sıra, Turkcell, Türk Telekom, Microsoft, Eset gibi teknoloji ve iletişim şirketleri, BDDK, EPDK gibi üst kuruluşlarla da işbirliği yapacak.

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER