ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 23:29

Sanal alemin 10 ahlak kuralı

Sanal alemin 10 ahlak kuralı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, internet kullanıcılarına yardımcı olacak unsurları verdi.


İnternetin günümüzde yaygın bir iletişim aracı olarak kullanılması, beraberinde bazı riskler de getiriyor.

İnternette, çoğu kişinin kimliğini gizlediğine dikkat çeken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "Sahte bir ad ve kimlikle sanal alemden yararlanan kişi internetteki diğer kullanıcılarla iletişime geçerken, fiziki olarak ulaşılamamanın rahatlığıyla, güncel hayatta olmadığı kadar rahat davranıp, kural tanımaz olur.

Zorbalık; bir kişinin başka bir kişi üzerinde davranışları ve sözleri ile baskı kurmasıdır. Birisine kötü isimler takmak, çirkin sözler yazmak, aktivitelere almamak, konuşmamak ve korkutmak zorbalık örnekleridir." uyarısında bulundu.

BTK tarafından hazırlanan 'Guvenlinet.org.tr' adlı internet sitesinden yapılan açıklamada, internet zorbalarına dikkat çekiliyor. İnternet üzerinde kabul edilebilir ya da edilemez davranışları tanımlayan kuralların 'İnternet etiği' olarak adlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, kuralların, internet kullanılırken, diğer insanların haklarına saygılı olmak için ne yapılıp ne yapılamayacağına ilişkin olduğu vurgulanıyor.

YÜZE SÖYLENMEYECEK LAFLAR SANAL ALEMDE RAHAT TÜKETİLİYOR

Kullanıcı sayısının artmasıyla etik anlamda da kirlenme ve olumsuzlukların arttığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer veriliyor: "İletişim kurduğunuz yöntem, ister e-posta olsun, ister haber grupları ve tartışma grupları olsun, isterse sohbet olsun, uygun davranmak önemlidir. İnternette çoğu kişi kimliğini gizler. Sahte bir ad ve kimlikle internetten yararlanan kişi, internetteki diğer kullanıcılarla iletişime geçerken, fiziki olarak ulaşılamamanın rahatlığıyla, güncel hayatta olmadığı kadar rahat davranıp, kural tanımaz olur. Bu sebepten dolayı, internette insanlar birbirlerine karşı daha hoşgörüsüz, tahammülsüz ve saygısız davranmaktadır. İnsanlar yüz yüze geldiklerinde birbirlerine söyleyemeyecekleri şeyleri, yüzlerce kişinin üye olduğu e-posta gruplarında çok rahat söyleyebilmektedirler."

İNTERNETTE ZORBALIK (BULLYİNG) YAPMAYIN

Zorbalığın; bir kişinin başka bir kişi üzerinde davranışları ve sözleri ile baskı kurması olduğuna işaret edilen açıklamada, birisine kötü isimler takmak, çirkin sözler yazmak, aktivitelere almamak, konuşmamak ve korkutmanın da zorbalık örnekleri olduğu dile getiriliyor.

Sanal alemde, bazı çocukların da zorbalık yaptığının hatırlatıldığı açıklamada, "Popüler olmaya çalışmak, sert görünmek istemek, kontrol bende diyebilmek, dikkat çekebilmek, kıskançlık duymak veya kendilerine zorbalık yapıldığı için bazı çocuklar da zorbalık yapıyor. Bazı zorbalar, davranışlarının ne kadar yanlış olduğunu ve karşılarındaki kişinin neler hissettiğini anlamazlar bile. Zorbalığa maruz kalan çocukların veya gençler, nedensiz olarak bu davranışlarla karşılaşmaları söz konusu olabildiği gibi bazen esmer, sarışın, uzun, kısa veya şişman, zayıf olmaları ya da konuşma şekilleri, şiveleri farklı olduğu için kendilerine zorbaca davranılır. Bazen de çocuklar ve gençler sessiz ve içe kapanık kişilikleri nedeniyle bu tür davranışlarla karşılaşırlar." deniliyor.

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AHLAKININ 10 ALTIN KURALI

Bazı çocuk ve gençlerin, zorbaca davranışlarının büyümenin bir parçası olduğunu düşündüklerine dikkat çekilen uyarı yazısında, bu tür davranışlarla karşı karşıya kalan çocukların kendilerini yalnız, mutsuz ve korku içinde hissedebilecekleri kaydediliyor. Bireyin, toplum karşısında kendisine yakıştırdığı davranış biçiminin, internette de sürdürülmesi gerektiği vurgulanıyor. Açıklamanın son bölümünde, bilgisayar ahlakı üzerine yazılan 10 altın kural şöyle sıralanıyor:

"Bilgisayarı, başka insanlara zarar vermek için kullanmayın. Başka insanların dosyalarını karıştırmayın. Bilgisayarı, yalan bilgiyi yaymak için kullanmayın. Başka insanların bilgisayar kaynaklarını izin almadan kullanmayın. Yazdığınız programın sosyal hayata etkilerini dikkate alın. Başka insanların bilgisayar çalışmalarına karışmayın. Bilgisayarı, hırsızlık yapmak için kullanmayın. Bedelini ödemediğiniz yazılımı kopyalamayın ya da kullanmayın. Başka insanların entelektüel bilgilerini kendinize mal etmeyin. Bilgisayarı, saygı duyulacak, hakkında bahsedilecek şeyler için kullanın."
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER