ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2017 Perşembe 14:37

Kuşlar yuvalarını izmaritle dezenfekte ediyor

Kuşlar yuvalarını izmaritle dezenfekte ediyor

Bazı kuşların, parazitleri yuvadan uzak tutmak için sigara izmaritlerini kullandığı belirlendi


Bilim adamları, bazı kuşların sigara izmaritlerini tesadüfen değil belli bir amaçla yuvalarına taşıdığını gözler önüne serdi.

"Avian Biology" dergisinde yayımlanan çalışmada Meksika Ulusal Özerk Üniversitesinden Monserrat Suarez-Rodríguez ve Constantino Macias Garcia, özellikle kentlerde yaşayan bazı kuş türlerinin parazitleri uzak tutmak için yuvalarına sigara izmaritleri taşıdığını belirledi.

Araştırmacılar, üniversite kampüsünde yaptıkları yuvalarda kuluçkaya yatmış 32 ispinoz çiftini inceledi.

Kuşlar tarafından kullanılan bitkilerden oluşturdukları bir materyalle yuvaları kaplayan araştırmacılar, bazı yuvalara parazit yerleştirdi.

10 yuvaya 70 canlı kene, 10 yuvaya 70 ölü kene koyan araştırmacılar, 12 yuvaya kene yerleştirmedi.

Kuluçkalarının sona erip civcivlerin çıkmasını bekleyen araştırmacılar, daha sonra yuvaları kapladıkları materyali toplayarak yeniden inceledi.

Özellikle İspinozların yuvalara taşıdığı izmarit sayısına bakan araştırmacılar, ölü kene bulunan ya da kene bulunmayan yuvalarda izmarite rastlamadı.

Canlı kene bulunan kuş yuvalarında ise izmarit bulundu.

Çalışmada, sigara izmaritleriyle örülen yuvalarda, diğer yuvalara göre daha az parazit bulunulduğu keşfedildi.

Araştırmacılar, yuvalardaki parazitlerin kuşların çiftleşme ve hayatta kalma becerilerini olumsuz etkilediğine işaret etti. Daha önce de ev çütresi ve serçelerin yuvalarını inceleyen araştırmacılar, serçe yuvalarının yüzde 89'unda ve ev çütrelerinin yuvalarının yüzde 86'sında sigara filtrelerinde bulunan selüloz maddesine rastlamıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER