ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ekim 2014 Cuma 14:58

Kızlar, erkeklerden daha fazla akıllı telefon kullanıyor

Kızlar, erkeklerden daha fazla akıllı telefon kullanıyor

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serra İnci Çelebi tarafından gerçekleştirilen anket araştırmasında, 18-21 yaş aralığındaki gençlerin magazin dünyasını, Türkiye ve dünya gündeminden daha çok takip ettikleri tespit edildi.


Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi çeşitli bölümlerde öğrenim gören İzmirli 258 üniversite öğrencisi ile anket araştırması gerçekleştirdi. Dijital teknolojilerin bilgi edinmede kullanımı, gündelik haber ve bilgi edinmede cinsiyetler arası fark, geleneksel ve dijital medya tercihleri gibi konularda tespitlerde bulunan Çelebi, kız ve erkek öğrencilerin tercihleri arasındaki önemli farklılıklara dikkat çekti.

GAZETE OKUMUYOR EŞE-DOSTA SORUYOR

Gençlerin gündelik bilgi ve haber edinmede en çok interneti tercih ettiklerini belirten Doç.Dr. Çelebi, “Gençler arasında televizyon, internet, gazete, dergi ve radyonun bulunduğu beş ana medyanın kullanım oranlarının yanı sıra gençlerin kendi aile ve arkadaşlarından da hangi oranda bilgi edindikleri araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin gündelik haber ve bilgi edinmelerinde en sık kullandıkları medya internetken, aile ve arkadaşlarından bilgi edinmeleri ikinci sırada yer aldı. Bunları sırasıyla televizyon, gazete, dergi ve son olarak da radyo izledi” dedi.

KIZLAR AKILLI TELEFONLARDAN DAHA FAZLA YARARLANIYOR

Ankette, içerisinde sağlık, hava durumu, finans, alışverişin de dahil olduğu 14 haber kategorisinin katılımcılara sunulduğunu belirten Çelebi, şu bilgileri verdi:

“Medya kullanımında ve içeriğinin tüketiminde, kız ve erkek öğrenciler arasında çeşitli farklılıklar ortaya çıktı. Kızların erkeklere oranla hem medyadan gündelik haber edinmede çeşitli medyaları daha fazla kullandıkları hem de medyanın sunduğu çeşitli haber kategorilerini daha fazla tükettikleri görüldü. Ayrıca, gençlerin akıllı telefon kullanımları kıyaslandığında, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla akıllı telefon kullanarak internete bağlanma eğiliminde oldukları görüldü. Kızların yüzde 77,8’i internete bağlanırken mobil teknolojileri tercih ederken, bu oran erkeklerde yüzde 22,2 oranında kaldı.”

YAŞ İLERLEDİKÇE MAGAZİNDEN UZAKLAŞIYORLAR

18-21 yaş arasındaki gençlerin çoğunun medyadan edindikleri haber ve bilgilerin daha ‘eğlence dünyasında neler oluyora’ yönelik olduğunu ifade eden Doç.Dr. Çelebi, “Gençlerin, özellikle yeni dijital teknolojileri bilgi edinme konusunda nasıl kullandıkları sorusuna da yanıt aranan bu çalışmada, gençler arasındaki yaş farkının onların kullanım şekillerini etkilediği sonucu ortaya çıktı. 18-21 yaş aralığındaki gençlerin çoğunun medyadan edindikleri haber ve bilgilerin daha çok eğlence dünyasında neler oluyora yönelikken, bu oranın ‘22 yaş ve üzerindeki’ gençler arasında azaldığı görüldü. 18-21 yaş aralığındaki gençler, medyadan eğlence alanında bilgi edinirim sorusuna yüzde 71,4 oranında kesinlikle katılıyorum cevabı verirken, bu oran 22 yaş ve üzerindekiler için yüzde 28.6 oranında kaldı” dedi.

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER