ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2014 Salı 17:28

Karanlıkta kalmayacağız

Karanlıkta kalmayacağız

Dünyanın yarısının karanlığa gömüleceğine dair o haber yalan çıktı.


Güneş fırtınasının etkisiyle birlikte Dünya'nın yarısının Aralık ayında üç gün boyunca karanlıkta kalacağı iddiaları büyük heyecan yaratmış ve  NASA Başkanı Charles Bolden da güya bu durumu doğrulamıştı.Ancak gerçek biraz farklı.

Sahte hikaye mi?

"NASA Dünya'nın Aralık ayında karanlığa gömüleceğini söyledi" başlıklı haber, Huzlers.com isimli sansasyonel manşetlerle sahte hikayeler yayınlamakla bilinen bir web sitesinden kaynaklanıyor.

Gerçekte ise....

Asılsız haberin orijinal metninde Dünya'nın neredeyse tamamının bundan etkileneceği (6 Günlük karanlık), 16 Aralık Salı günü bu olayın başlayacağı ve 22 Aralık Pazartesi gününe kadar süreceği yazıyor. Fakat Dünya'nın Güneş fırtınasında üç gün boyunca Güneş ışığından mahrum kalacağı belirtilmiş. Hesapta toz ve uzay çöpleri \%90 oranında Güneş ışığını bloke edecek. Charles Bolden da bu Güneş fırtınasının son 250 yılın en büyüğü olduğunu açıklamış.

Sahte haberin sonuna ise NASA bilim adamı Earl Godoy'dan "6 gün boyunca yapay ışığa güveniyoruz, problem olmayacak" şeklindeki sahte alıntısı eklenmiş.

Sonuç olarak Twitter, Facebook ve diğer sosyal ağlarda bir sürü insan bu haber karşısında şok tepkiler verdi. İşin temelinde sadece fake bir haber. Kısaca karanlık yok.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER