ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2017 Pazartesi 15:22

İstanbullular uzayı Tuzla'dan da gözlemleyecek

İstanbullular uzayı Tuzladan da gözlemleyecek

Tuzla Belediyesi tarafından son teknolojiye sahip cihazlarla donatılan "Planetaryum ve Gözlemevi" hizmet vermeye başladı


Tuzla Belediyesi, uzay ve gökyüzü ile ilgili birçok etkinliği tek çatı altında buluşturan, meraklılarına da araştırma imkanı sunacak "Planetaryum ve Gözlemevi"ni hizmete açtı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Şelale Eğitim Parkı'nda açılan ve son teknolojiye sahip cihazlarla donatılan merkezde, çocuklar ve gençler, temel astronomi bilgilerini öğrenebilecek.

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından açılışı yapılan merkez, İstanbulluların evrenin derinliklerine yolculuk yapmasını ve uzay bilimleri ile ilgili bilgilere daha rahat ulaşmasını sağlayacak.

"Planetaryum ve Gözlemevi"nde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsü özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılıyor.

Gözlemevinde bulunan 35 santimetre çapa sahip teleskop ile gündüzleri güneşin çeşitli yapıları, gece ise birçok gök cismi profesyonel eğitimciler eşliğinde gözlemlenebiliyor. Merkezde gökyüzü cisimlerini ayrıntılı şekilde incelemek mümkün.

Üç boyutlu interaktif gösterimlerle hem ilçe halkına hem de tüm İstanbullulara heyecanlı bir yolculuk yaşatacak olan gözlemevinde, gökyüzü ve astronomi hakkında sunumlar da planlanıyor.

Ziyaretçiler, 58 kişilik kapasiteye sahip olan merkezde, koltuklarına sırt üstü uzanarak evrenin derinliklerine uzanabiliyor. Ayrıca planetaryum için özel hazırlanan filmlerle çocukların temel astronomi bilgilerinin gelişmesine yardımcı olunuyor.

Tuzla Planetaryum ve Gözlemevinin üstünde bulunan güneş saati, güneşin hareketlerine göre oluşan gölgenin yardımıyla saat tayini konusunda bilgi veriyor. Güneş saati ile anlık saat ve dakika, güneşin o anda hangi burç ve takımyıldızında olduğunu ve günün tarihi 10 gün hassasiyetle okunabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, bölgenin ilk ve tek Planetaryum ve Gözlemevini hizmete kazandırmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

Çocuklar ve gençlerin doğru bilgiyle yetişmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Tarihin en büyük gök bilimcilerini çıkarmış medeniyetin torunları olarak içinde bulunduğumuz bilgi çağında, insanlık tarihi kadar eski, merakla araştırılan uzay ve gökyüzü ile ilgili bir çok etkinliği tek çatı altında buluşturduk. Ecdadımızın dünyaya yön çizen bilgi ve birikimini gelecek kuşaklara aktarmak, çocuklarımızın ve gençlerimizin dünyayı anlaması, araştırması ve geleceğini doğru bir hedefle şekillendirmesi için, onlara bölgemizdeki ilk Planetaryum ve Gözlemevini kazandırdık. Değerlerine bağlı, öğrenmeyi, okumayı ve araştırmayı seven geleceğin başarılı uzay bilimcilerinin bu topraklarda yetişme umudu ve çabasıyla eğitim alanında yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER