ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Aralık 2016 Perşembe 11:42

Güvenli uçuş için son teknoloji kullanılıyor

Güvenli uçuş için son teknoloji kullanılıyor

Toplumda huzur ve güveni sarsma hedefindeki terör örgütlerinin eylem noktaları konusunda ön planda bulunan havalimanları, son teknolojideki yüksek güvenlik donanımları sayesinde yolcularına huzur ortamı oluşturuyor Yıllık ortalama 13 milyon yolcunun geçiş yaptığı, 100 binin üzerinde tarifeli uçak seferinin düzenlendiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yolcu ve uçuşların güvenliği, tanıma sistemi ve odaklı takip özelliğindeki bin 350 kameralı yüksek teknoloji, resmi ve sivil 2 bine yakın öze


Toplumda huzur ve güveni sarsma hedefindeki terör örgütlerinin eylem noktaları konusunda ön planda bulunan havalimanları, son teknolojideki yüksek güvenlik donanımları sayesinde yolcularına huzur ortamı oluşturuyor.

Yıllık ortalama 13 milyon yolcunun geçiş yaptığı, 100 binin üzerinde tarifeli uçak seferinin düzenlendiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yolcu ve uçuşların güvenliği, tanıma sistemi ve odaklı takip özelliğindeki bin 350 kamera, resmi ve sivil 2 bine yakın özel eğitimli personel, yüksek hassasiyet ve disiplinin ön planda tutulduğu sistemle sağlanıyor.

Adnan Menderes Havalimanı'nda yolcuların ve uçuşların güvenliğine yönelik yapılan çalışmalar AA ekibince görüntülendi.

Havalimanına gelen yolcular, 3 aşamalı bir güvenlik zincirinden geçtikten sonra terminallerin olduğu bölüme ulaşıyor. İlk kontrollerin başladığı "Bariyer giriş kontrol noktasın"nda polis ekiplerinin yanı sıra 2 zırhlı araç, patlayıcı tespit köpeği, narkotik dedektör köpekler, Plaka Tanıma Sistemi (PTS) bulunuyor.

İZBAN'ın Adnan Menderes Havalimanı durağı girişinde de ilk kontrol noktasında olduğu gibi dikkatli ve titiz denetimler yapılıyor, güvenlik üst seviyede tutuluyor. Burada yine polis ve özel güvenlik ekipleri, tren istasyonunu kullanarak havalimanına gelen kişilerin bagajlarını X-ray cihazından geçiriyor, gerekli görüldüğü hallerde üst araması yapıyor.

Terminal binasına girişte kontrol noktasından geçirilen kişiler, davranış durum tespiti eğitimi almış araştırma personeli ve patlayıcı tespit köpeği ile terminale girmeden önce ikinci bir kontrolden geçiriliyor.

Sadece seyahat edecek yolcuların geçebildiği son kontrol noktasında da yine görevli polis ve özel güvenlik ekipleri, tüm yolcuların ve eşyalarının kontrolünü yaparak içeriye alıyor. Bu sırada davranış durum tespit eğitimi almış sivil bir personel de risk analizi yaparak, sondajlama usulüne göre GBT/UYAP sorgulama işlemlerini gerçekleştiriyor.

- Kameralı takip

Adnan Menderes Havalimanında ana girişten itibaren yol güzergahları, terminal binaları ve apron içerisi, CCTV sistemine entegre edilmiş bin 350 kamera ile kontrol ediliyor. Takip ve görüntü kaydının alındığı burada da uzman polis ekiplerince şüpheli kişiler üzerinde birebir izleme yapılıyor.

- Aranan 548 kişi yakalandı

Bu kontrollerde 2016 yılı içerisinde haklarında arama kararı bulunan 548 kişi yakalanarak adli mercilere teslim edilirken, kontrollerde 6 ruhsatsız tabanca, 5 özel yapım bıçak silahlara ait 89 mühimmat, 1 kilo 600 gram esrar, 15 uyuşturucu hap, ve 2,5 gram kokain ele geçirildi. Pasaport ve seyahat belgesi sahteciliğinden yurda giriş çıkış yapmak isteyen 72 kişi hakkında da yasal işlem yapılarak adli mercilere intikal ettirildi.

Havalimanı içindeki tüm güzergahlarda trafik polisleri trafik akışını sağlıyor. Yıl içerisinde geçiş güzergahında trafiği olumsuz etkileyen 21 bin 101 araca 2 milyon 125 bin lira trafik cezası uygulandı.

- En üst seviyede güvenlik

Adnan Menderes Havalimanından Sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Balta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem yolcuların hem de karşılayıcı ve uğurlayıcıların ana girişten girdikleri andan itibaren güvenliklerinin en üst seviyede sağlandığını ifade etti.

Seyahat özgürlüğünün anayasal bir hak olduğuna dikkati çeken Balta, vatandaşların can ve mal emniyetinin istisnasız olarak uçağa bineceği ve ineceği noktaya kadar çok üst seviyede alınması gerektiği bilinciyle tedbir aldıklarını kaydetti.

Havalimanındaki tüm noktalarda bin 250 polis, jandarma ve özel güvenlik teşkilatının bulunduğu bir sayıyla görev yaptıkları bilgisini veren Balta, suç ve suçluyla mücadele açısından en üst seviyedeki kontrollerin kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Balta, "havalimanımıza giren tüm vatandaşlarımızı rahatsız etmeden, vakitlerini kısıtlamadan, onların tüm bagajlarını kontrollerini sağlıyoruz. Bu onların öncelikle can güvenliği için yapılıyor iç ve dış hatlarımıza gelen kişiler uluslararası ve milli mevzuatlarımız çerçevesinde güvenlik kontrolünden geçiriliyor. Özellikle terminaller ve giriş kontrol noktalarının olduğu yerlerde de patlayıcı tespit köpeklerimiz var. Bu noktada özellikle sahipsiz bırakılmış araçlar ve bagajlar üzerinde de devamlı surette kontroller yapılıyor." diye konuştu.

Bütün güvenlik tedbirlerinin güvenli ulaşım için yapıldığının bilinmesini istediklerini belirten Balta, şöyle konuştu:

"Bu anlamda yolcularımıza rahatsızlık vermeden can ve mal güvenliklerini sağlayarak güvenlik hizmetlerimize 24 saat aralıksız devam ediyoruz. Bu güvenlik konsepti insan amaçlıdır. İnsanların canının, malının ve seyahat özgürlüklerinin sağlanması adına insanları mağdur etmeden onların vakitlerini çalmadan uygulamalarımız son teknolojik yenilikleri kullanarak kesintisiz sürüyor. İnsanlarımızın vatandaşlarımızın esenliği için hizmetimize devam edeceğiz."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER