ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Aralık 2014 Çarşamba 13:34

Grafen zırh'a kurşun İşlemiyor!

Grafen zırha kurşun İşlemiyor!

Karbon bazlı grafen malzemesinden şimdi de kurşun geçirmez yelek üretildi.


Grafen(graphene)hakkındaki haberler 2004’den beri geliyor. 2010 yılında geliştirenlere Nobel Fizik Ödülü kazandıran grafen ile ilgili geçen sene Nokia’nın çalışmalarını duyurmuştuk.

Mucize materyal olarak görülen grafen, karbon atomlarının düz bir yüzeyde bal peteği şeklinde örülmesi ile oluşturulmuş yeni bir malzeme. Isıyı ve elektriği mükemmel şekilde iletebildiği için özellikle bilgisayar ve elektronik parçalarının üretiminde şimdiden kullanılmaya başlandı bile. Hatta gelecekte silikonun yerini tamamen alabileceğinden bahsediliyor.

1417546188_img20141202205315.jpgGrafen hem kolayca şekle sokulabiliyor, hem de esnek. Bu yüzden gelecekte kıvrılabilen ve komple ekrandan oluşan cep telefonu gibi cihazların üretiminde kullanılacak. Ama bilimadamları grafen için ilginç bir kullanım alanı daha keşfettiler. Sağlamlığını test etmeye çalışanlar, gelecekte grafenin kurşun geçirmeyen kıyafetlere de uygulanabileceğini umut ediyor.

Fakat şu anda önemli bir problem var. Üretilen atom kalınlığındaki grafen yüzeylerine normal kurşun ile ateş edince tabii ki parçalanıyorlar. Ama ileride grafen yüzeylerinin çok miktarda birbirine monte edilmesi ile bu sorun aşılabilir. Fakat grafen üzerinde kurşun etkisini göreceli olarak test edebilmek için, Massachusetts-Amherst Üniversitesi’nde bir ekip ilginç bir şey denemiş.

Mikron boyutunda cam mermiler üreten ekip, lazer ışını ile bu mermileri grafenden yapılma yüzeylere ateşlemişler ve grafenin bu mini kurşunlardan etkilenmediğini görmüşler. Bu mermiler normal bir M16 saldırı tüfeği mermisinin 3 katı hızla ateşlenmiş. Yani gelecekte bu deneye büyük orantılı şekilde gerçekleştirildiğinde, birleştirilmiş çoklu grafen yüzeyler normal kurşunları da geçirmeyebilir.



KAYNAK : Grafen zırh'a kurşun İşlemiyor!

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER