ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Kasım 2014 Pazar 13:40

Google'a büyük darbe

Googlea büyük darbe

Avrupa Birliği, Google'ın büyüyen gücünü frenliyor.


Avrupa Birliği, Google'ın büyüyen gücünü frenlemek için bir hareket planlıyor. Avrupa Parlamentosu Google’a bir öneri düşünüyor ancak Google’ın bu öneri konusunda öfkeli olduğu söyleniyor.

Neredeyse herkes arama motoru olarak Google’ı kullanıyor ve Avrupa’da Google’ın yüzde 90’ı aşkın bir payı bulunuyor. 2011 yılında, bazı küçük özel arama şirketleri, kullanıcıların sitelerini Google arama sonuçlarında kolayca bulamadığı gerekçesi ile Google'ı şikâyet etti.  Ayrıca Microsoft'da Google’ın Bing üzerinde YouTube'u aramak ve reklamverenlerin veri erişimini engellemek gibi gerekçeler ile Avrupa Birliğine şikayette bulunmuştu.  Konuyla ilgili Google için soruşturma açıldı ve soruşturma kapalı olarak devam etti.

Parlamentonun Google’ı bölmek gibi bir gücü bulunmuyor ancak, Google’a soruşturma düzenleyerek antitröst baskı uygulayabilir. Google konusundaki endişe ise potansiyel rakipler için insanları yönlendirmesi ve arama sonuçlarında kendi arama hakimiyetini kullanmasıdır.

Almanya bu konuda Google’a karşı en saldırgan ülke olmuş ve Almanya Adalet Bakanı Google’a arama sonuçlarında şeffaf olma konusunda çağrıda bulunmuştu. Hareket destekçilerinden biri olan Avrupa Parlamentosu Alman üyesi Andreas Schwab ise "ayrıştırma göz ardı edilemez" dedi. 

Söylenenlere göre Google ve AB önümüzdeki yılın başlarında bir anlaşmaya varacaktı ancak Microsoft ve bazı diğer firmalar şikayetçi olduğu için Eylül ayında soruşturma açıldı. Avrupa parlamentosu gelecek hafta teklif için son kez kabul edecek ve teklifin bir sonraki Perşembe günü oylanması bekleniyor. 



ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER