ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 14:53

Facebook'un gizli servisi devrede

Facebookun gizli servisi devrede

İnternet kullanıcıları tarafından tercih edilen en yaygın sosyal ağlardan olan Facebook, sessiz sedasız bir servisi devreye soktu. Facebook bu hamlesiyle herkesi şaşırttı.


En yaygın kullanılan sosyal ağlardan olan Facebook, geçtiğimiz Cuma günü sessiz sedasız bir servisini kullanıma sundu. Facebook'un hizmete sunduğu 'gizli' servis, kullanıcılara özel bilgilerini paylaşmadan sitede adeta 'gizli' şekilde dolaşma hakkı sağlıyor. Ancak bundan sadece bilgisayarlarında 'Tor' denilen açık kaynak (open source) bir yazılım yüklü olan kullanıcılar yararlanabiliyor.

Facebook bu hamleyi neden yaptı?

Peki Tor üzerinden bağlantıları yakın zamana kadar engelleyen Facebook, neden şimdi böyle bir yola başvurdu? İnsanların anonim olarak Facebook'a bağlanması sansür uygulanan kimi ülkelerde (Çin, İran gibi) bu sansürü aşmanın yollarından birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu sayede kullanıcılar kimlik bilgilerine, konumlarına ulaşılma endişesi taşımadan siteyi kullanma imkanına sahip oluyor. Bu adımın Facebook'un fikir ve ifade özgürlüğü yönünde attığı önemli bir adım olduğu söylenebilir.

Ayrıca Tor üzerinden bağlandığınızda bağlantınıza bir güvenlik katmanı daha eklemiş oluyor ve saldırılara karşı da korunmuş oluyorsunuz.

TOR

Tor, 2002'de hizmet vermeye başlayan ve internete bağlanırken konum ve kimlik bilgileri paylaşmanızı gerektirmeyen açık kaynak bir proje. 1.4 milyar kullanıcı sayısıyla Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, anonimleştirme yazılımı Tor(The Onion Router)'u kullanarak siteye erişmek isteyenler için bir ilke imza attı.

İnsanların internete IP adresi veya fiziksel konum gibi bilgileri paylaşıp web sitelerine veya internet servis sağlayıcılarına kendilerini belli etmeden erişme imkanı sağlayan açık kaynak projesi olan Tor, kullanıcıların web sitelerini bilgisayarlarının gerçek konumu, modeli gibi bilgilerini gizli tutarak ziyaret etmelerine imkan sağlıyor.

Tor kullanıcıları daha önce de Facebook’a ulaşabiliyordu, ancak web sayfaları doğru şekilde görüntülenmiyor, bazı yazı tipleri hatalı şekilde yükleniyor ve bazen de hiçbir şekilde yüklenmiyordu. Çünkü Facebook’un güvenlik ayarları Tor’u saldırı yapan bir grup bilgisayar olarak nitelendirebileceğimiz “botnet” olarak algılıyordu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER